IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

PRAVDA ČEKA: Monstruozan zločin, 28 godina nakon žive lomače Višegrađani i dalje šute… (foto i video)

Specijalna vojna formacija kojom je komandovao zločinac Milan Lukić, vođa Belih orlova ili Osvetnika, zarobila je u višegradskim selima i spalili 72 ljudi…

VIŠEGRAD: Regija, Crna Hronika, Zanimljivosti, Putovanje, vijesti, nedelja… 14. 06. 2020… 09. 41… PRAVDA ČEKA: Monstruozan zločin, 28 godina nakon žive lomače Višegrađani i dalje šute… (foto i video)

Kuća Adema Omeragića u Pionirskoj ulici u Višegradu prije 28 godina, 14. juna 1992. godine, bila je mjesto stravičnog zločina na kojem je živo spaljeno najmanje 60 civila bošnjačke nacionalnosti, uglavnom žena, djece i staraca.

Trinaest dana poslije, 27. juna u kuću Mehe Aljića na Bikavac Osvetnici su zatvorili i spalili 72 ljudi. Za kratko vrijeme u dvije žive lomače izgorjelo je blizu 140 ljudi.

Paradoksalno, niko od komšija nije čuo, vidio, čak ni osjetio bar miris spaljenih ljudskih tijela. I pored toga istina je izašla na vidjelo, a grad Višegrad postao paradigmom zločina spaljivanja civila tokom agresije na BiH.

“Kulminacija monstruoznih zločina nad Bošnjacima Višegrada je spaljivanje civila polovinom i krajem juna 1992. godine.Nakon što su ih prvo opljačkali, zatvorili u podrum kuće u Pionirskoj ulici, zakovali prozore i vrata, a kuću zapalili…

Najmlađa žrtva bila je beba od dva dana, koja ni ime nije dobila. U one koji su pokušali pobjeći kroz prozore pucali su, te su svi, osim osam osoba, živi izgorjeli. Ismeta Kurspahić ubijena pokušavala pobjeći iz kuće.

Žalbeno vijeće Haškog tribunala je utvrdilo da mogući uzrok smrti strijelna rana. Vijeće je zaključilo da su napolju stajali muškarci koji su pucali u ljude koji su pokušavali pobjeći iz kuće…

Čitaj još:   ON JE OBJAVIO UMRLICU VUČIĆU: Pronašli su mu i pištolj kad su ga hapsili...

Posmrtni ostaci Ismete Kurspahić ekshumirani su bili uprimarnoj masovnoj grobnici na mezarju Stražište u Višegradu 2009. godine. Pretresno vijeće Haškog tribunala je utvrdilo da je zločinac Milan Lukić taj koji je zatvorio vrata, stavio zapaljivu napravu u prostoriju i tako zapalio kuću, kao i da je pucao u prozore kuće.

Milan Lukić je osuđen na doživotnu kaznu zatvora, a njegov rođak, Sredoje Lukić na 27 godina zatvora, dok je za učešće u zločinu, na 15 godina osuđen i Mitar Vasiljević koji je nakon odslužene 2/3 kazne pušten na slobodu i u Višegradu dočekan kao heroj”, podsjeća Ermin Kuka, viši naučni saradnik Instituta za istraživanje zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava Univerziteta u Sarajevu.

Za spaljivanje civila u Pionirskoj ulici pred Sudom BiH na 20 godina zatvora osuđen je i Radomir Šušnjar, koji je uhapšen u Francuskoj 2014. godine, a u aprilu 2016. godine Sud u Parizu i odluku njegovom izručenju pravosuđu BiH.

“Ovo su glavni vinovnici zločina koji pravosnažno presuđeni, međutim oni su svakako imali podršku drugih vojnika koji uvijek nisu otkriveni i procesuirani. Zabrinjava dugogodišnji zavjet šutnje izvršilaca ovog stravičnog zločina i svih komšija Višegrađana srpske nacionalnosti. Nemoguće bilo učiniti tako gnusan monstruozan zločin, koji je pomno planiran i organiziran, a da samo nekolicina pojedinaca zna za to”, smatra Kuka.

“Četnici su i tada činili brojne zločine, zatvarali muslimane u kuće koje su palili. U Kopačima kod Goražda u novembru 1941. godine spaljeno je više od 100 civila, u selu Drokan kod Višegrada u martu 1942. godine zapaljene su 84 osobe, u Kamenici kod Višegrada u proljeće 1942. godine spaljene su 44 osobe, u Klašniku kod Višegrada u proljeće 1942. godine spaljeno je 26 civila, u selu Stari Brod kod Višegrada u novembru 1942. godine preko 400 civila je izgorjelo. Bezosjećajnost, monstruoznost i brutalnost obilježja su ovoga nečovječnog čina”, ističe Ermin Kuka…

Čitaj još:   DRAŠKO Đuranović- DRITANOVA ''ZADRUGA''... (foto, video)

izvor agencije

VIŠEGRAD: Godišnjica zločina nad Bošnjacima, 3.000 ruža za 3.000 života…

Manifestacijom „3.000 ruža za 3.000 života“ Udruženje porodica nestalih „Višegrad Read more

PRIHVAĆEN PRIJEDLOG TUŽILAŠTVA: Radomiru Šušnjaru, optuženom za “živu lomaču”, određen pritvor

OČEKIVAN i idlučujući prijedlog Tužilaštva BiH za određivanje mjere pritvora, Read more

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more