PRIŠTINA: Alternativa srpskoj, opcija roba iz Turske, Makedonije, ALbanije…

https://pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

VLASTI iz Prištinske vlasti istražuju tržišta zemalja regiona kako bi nadoknadili proizvode iz Srbije i BiH, a nakon povećane carine…

PRIŠTINA: Kosovo, Ekonomija, Putovanja, Vijesti, petak …07.12.2018… 13: 59…PRIŠTINA: Alternativa srpskoj, opcija roba iz Turske, Makedonije, ALbanije…

Navodi se da kosovske firme, koje se bave proizvodnjom i prometom prehrambene i druge robe, kao i sirovina, koje su ranije dolazile iz Srbije i BiH, traže alternativu na tržištima Makedonije, Albanije, Grčke, Hrvatske, Turske i Italije.

Privremene prištinske institucije su 21. novembra uvele povećane takse na robu iz Srbije i BiH, uprkos upozoranjime Beogada i Sarajeva, ali i međunarodne zajednice da je to suprotno sporazumima SSP i CEFTA, koje je Priština potpisala.

Izvršni direktor Kosovskog kluba proizvođača, Astrit Panka, izjavio je za Radio Slobodna Evropa da mnogi proizvođači već rade na pronalaženju dobavljača u drugim zemljama regiona.

Čitaj još:   TURSKA, teroristički napad: Stradalo sedam a ranjeno više vojnika...

– Proizvodi Srbije i Bosne i Hercegovine za koje se 100 odsto podignut porez mogu se zamijeniti lokalnim proizvodima, kao što su mlijeko, ulje, keks. Postoji dio sirovina i materijala za koje bi trebalo pronaći alternativu jer se ne proizvode na Kosovu, a zemlje koje mogu biti opcija su Turska, Makedonija, Bugarska, Hrvatska, Italija i Albanija – rekao je Panka. 

On kaže da zamjenu za srpske i proizvode iz BiH treba brzo pronaći, jer prijeti opasnost da proizvodnja na Kosovu prestane. Većina proizvođača, kaže, već ima spisak dobavljača iz tih zemalja.

Drugi sektor koji trpi zbog nametnutog poreza je građevinski materijal…

http://iBalkan.net

https://pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Komentariši