IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

Turska i Indija jedine države G20 su ostvarile ekonomski rast… (foto)

Zemlje iz grupe G20, koje su najranije uvele restriktivne mjere obustave rada, zabilježile su najveći pad BDP-a u prvom kvartalu, a najveći pad je zabilježen u Kini, čak 9,8 posto te u Francuskoj i Italiji, obje po 5,3 posto…

ANKARA: Svijet, Ekonomija, Zanimljivosti, Putovanje, vijesti, nedelja… 14. 06. 2020… 07. 41… Turska i Indija jedine države G20 su ostvarile ekonomski rast… (foto)

Organizacija za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD) objavila je izvještaj o privremenim podacima rasta zemalja članica G20, grupe 20 industrijski najrazvijenijih zemalja svijeta i zemalja u razvoju, za prvo tromjesečje ove godine…

U izvještaju se navodi da je nakon uvođenja mjera protiv pandemije COVID-19 širom svijeta, realni Bruto domaći proizvod (BDP) u grupi zemalja G20 smanjen za 3,4 posto u prvom kvartalu 2020. godine, što je najveći pad od 1998., otkad se prikupljaju podaci.

Poređenja radi, BDP je pao za samo 1,5 posto u prvom kvartalu 2009. godine u jeku finansijske krize koja je tada pogodila svijet.

Zemlje iz grupe G20, koje su najranije uvele restriktivne mjere obustave rada, zabilježile su najveći pad BDP-a u prvom kvartalu, a najveći pad je zabilježen u Kini, čak 9,8 posto te u Francuskoj i Italiji, obje po 5,3 posto.

Čitaj još:   TURSKA: Poplavljeno sedam naselja, uništen most, povrijeđeno više osoba...

Njemačka također bilježi pad BDP-a za 2,2 posto, Kanada 2,1 posto i Velika Britanija 2 %. BDP je smanjen i u Brazilu, 1,5 posto, Sjedinjenim Američkim Državama i Južnoj Koreji, obje po 1,3 posto i Meksiku 1,2 posto. Pad BDP-a bilježe i Indonezija, 0,7 posto, Japan 0,6 posto kao i Australija 0,3 posto.

Indija (0,7 posto) i Turska (0,6 posto) su jedine dvije ekonomije grupe G20 koje su zabilježile pozitivan rast u prvom kvartalu 2020. godine.

Međugodišnji rast BDP grupi G20 bilježi pad od 1,5 posto u prvom kvartalu 2020. godine, nakon rasta od 2,8 posto u prethodnom kvartalu.

U grupi zemalja G20 najveći godišnji rast zabilježila je Turska (4,4 %), dok je Kina zabilježila najveći godišnji pad (6,8 posto).

Zemlje G20 predstavljaju 85 posto svjetske ekonomije, 75 posto svjetske trgovine i obuhvataju dvije trećine svjetske populacije.

Članice G20 su Evropska unija i 19 država, Argentina, Australija, Brazil, Kanada, Kina, Francuska, Njemačka, Indija, Indonezija, Italija, Japan, Južna Koreja, Meksiko, Rusija, Saudijska Arabija, Južna Afrika, Turska, SAD i Velika Britanija...

Čitaj još:   UBLAŽENE MJERE PROTIV COVID- 19: Plaže u Antaliji i Bodrumu ponovo ispunjene kupačima i turistima... (foto i video)

izbor iBalkan.net / agencije AA

TURSKA Uvodi tarife i uzvraća udarac SAD…

ZVANIČNA ANKARA uvodi tarife na dvadesetak američkih proizvoda, od automobila Read more

Erdogan: Dan pred izbore pojasnio novi predsjednički sistem vlasti…

S obzirom da se približavaju izbori u Turskoj, predsjednik Redžep Read more

ANKARA: DANAS Počeli predsjednički i 27. parlamentarni izbori u Turskoj…

RANO DANAS U Turskoj se održavaju prijevremeni predsjednički i parlamentarni Read more