IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

NEPOZNATA SUDBINA ZATVORENE SAUDIJSKE PRINCEZE-JE LI ŽIVA ILI NE

Princeza, unuka pokojnog kralja Abdulaziza Al Sauda, odvedena je iz svog stana u priobalnom gradu Džeda u martu prošle godine.

Američka mreža “NBC” izvijestila je da su rođaci uhapšene saudijske princeze, Basme bint Saud bin Abdulaziz, zabrinuti za njeno zdravlje nakon što je prekinut svaki kontakt s njom prije dva mjeseca.

Princeza, unuka pokojnog kralja Abdulaziza Al Sauda, odvedena je iz svog stana u priobalnom gradu Jeda u martu prošle godine zatvorena je zajedno sa kćerkom Souhoud al-Sharif, rekao je izvor iz porodice američkoj mreži.

Izvor je dodao da rođaci princeze – za koju se zna da se zalagala za prava žena u Saudijskoj Arabiji – ne znaju je li živa ili ne.

Narušen ugled

Posljednjih godina, Saudijska Arabija radi ali i na poboljšanju imidža u inostranstvu i privlačenju stranih ulaganja, ali ovu kampanju je teško narušilo, kako navodi američki kanal, “grozno ubistvo” novinara Jamala Khashoggija u konzulatu Saudijske Arabije u Istanbulu.

Čitaj još:   UŽAS- STRAVIČNA NESREĆA U HRVATSKOJ: Sudar teretnog i putničkog voza, broje se mrtvi, Plenković na mjestu nesreće... (foto, video)

Osoba bliska princezi kazala je u izjavi za TV kanal da je Basma tokom prošle godine imala ograničene, ali redovne kontakte sa rodbinom, putem posjeta i telefonskih poziva.

Ali od mjeseca aprila, nakon više od godinu dana od njenog pritvora, na princezinom verifikovanom nalogu na Twitteru objavljeno je niz postova, koji su kasnije izbrisani, sa molbama upućenim kralju Salmanu i njegovom prijestolonasljedniku Mohammedu bin Salmanu da je pusti iz Al Hayera, zatvora izvan Rijada. Od tada nema nikakvih informacija o princezi.

izvor: agencije

BRAVO ZA SELEKTORA ZMAJEVA SPREMAN SE ŽRTVOVATI ZA BiH…

Bravo za selektora "zmajeva", spreman se žrtvovati za BiH:  Dule Read more

VARLJIVO LJETO, DRASTIČNA PROMJENA VREMENA: Obilni pljuskovi i jak vjetar, temperatura pada…

OVO JE VARLJIVO LJETO, DRASTIČNA PROMJENA VREMENA: Obilni pljuskovi, jak Read more