Zanimljivosti

MLADI REDITELJ DIGAO RUKU NA SEBE: Ostavio DVA OPROŠTAJNA PISMA a oba su namjenjena… (foto i video)

Jedan od najboljih redatelja mlađe generacije tragično je okončao svoj mladi život u…

ROVINJ: Regija, Crna Hronika, Zanimljivosti, Putovanje, vijesti, petak… 19. 06. 2020… 22. 31… MLADI REDITELJ DIGAO RUKU NA SEBE: Ostavio DVA OPROŠTAJNA PISMA a oba su namjenjena… (foto i video)

Javnost cijele regije je bila nijema poslije vijesti da nas je napustio Igor Vuk Torbica u 33. godini, a da onda je, kao bomba, još jače odjeknulo da je mladi reditelj planete izvršio samoubistvo u Rovinju…

REDITELJ Igor Vuk Torbica tragično je preminuo u 33. godini…

Jedan od najboljih reditelja mlađe generacije u Srbiji tragično da je okončao život u Rovinju, saznaje portal Nova.rs. Ovih je dana trebao raditi predstavu u Zagrebačkom kazalištu mladih.

“Napustio nas je u 33. godini Igor Vuk Torbica, a bio pozorišni reditelj. Rođen u Drvaru, odrastao u Rovinju, školovao živio radio u Beogradu, kao i u mnogim najznačajnijim pozorištima širom regije. U gradu koji je volio i odabrao, napravio je neke od svojih najboljih predstava, kao i u Zagrebu, Ljubljani, Novom Sadu, Rijeci, Somboru, Bitolju”, navodi se u saqopštenju obitelji i prijatelja redatelja koje prenosi RTS.

Igor Vuk Torbica rođen je u Drvaru 1987. godine. 2013. godine završio FDU u Beogradu. Već na trećoj godini studija započeo svoju rediteljsku karijeru predstavom Pokojnik.

Za ispitnu predstavu dobio je nagradu Hugo Klein te da je predstava uskoro počela redovno igrati u Jugoslovenskom dramskom pozorištu…

Iako je imao tek 33 godine, iza sebe je ostavio velika djela.

Režirao je Carstvo mraka Lava Tolstoja (Narodno pozorište u Beogradu) ali i Razbijeni vrč Heinricha von Kleista (Jugoslovensko dramsko pozorište), Molièreovog Don Juana (Narodno pozorište Toša Jovanović iz Zrenjanina), Hinkemanna Ernsta Tollera (Zagrebačko kazalište mladih) i Priče iz Bečke šume Ödöna von Horvatha (Gradsko dramsko kazalište “Gavella).

Na Jugoslovenskom pozorišnom festivalu Bez prevoda u Užicu 2016 godine, Torbica dobiva nagradu Ardalion za najbolju režiju za Hinkemanna, koja je ujedno proglašena i za najbolju predstavu festivala.

Za isti komad nagrađen je i na 31. festivalu Gavelline večeri.

Hinkemann je ovjenčan i Nagradom hrvatskog glumišta i za najbolju dramsku predstavu u cjelini, a na 24. međunarodnom festivalu malih scena u Rijeci dobiva čak četiri priznanja žirija.

ZKM je večeras odgodio predstavu Eichmann u Jeruzalemu zbog, kako su napisali, smrti dragog prijatelja i kolege… 

Povodom smrti reditelja oglasile su se mnoge kolege i prijatelji. Ko je za njih bio Igor Vuk Torbica i bez koga će morati da koračaju dalje i na pozorišnoj sceni, možda se najbolje vidi iz rečenica njegovog starijeg kolege:

– Igor Vuk Torbica je bio princ teatra. Onako kako je Branko Miljković bio princ poezije. I posle Miljkovićevog tragičnog kraja ljudi su mislili da će se pojaviti neko sličan. Neka su ti mala sva sazvežđa kojih ćeš se taći i neka je tvoj potpis na nebu vidljiv i kad neba više ne bude, dobri moj – napisao je Kokan Mladenović na Fejsbuku…

izvor agencije

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more

admin

Share
Published by
admin

Recent Posts

Mandatar MILOŠ Vučević tri sata obrazlagao ekspoze, poručio poslaniku Jovanoviću: Da danas imamo, izlaz na more lakše bi se borili za Kosovo, vi ste predali Crnu Goru… (foto, video)

Mandatar za sastav Vlade Srbije Miloš Vučević obratio se poslaniku Milošu Jovanoviću, Novi DSS, koji je spočitao srpskoj…

2 sata ago

DANILO Marunović: IDEJA SE NE MOŽE UHAPSITI! (foto)

Ne želim više nijednom da čujem "analizu" kako se ova zemlja uvijek iz pepela rađala,…

3 sata ago

NIKOLA Đurašković: MILOŠE Vučeviću, želja će te biti! (foto)

Đurašković je komentarisao izjavu mandatara za sastav Vlade Srbije Miloša Vučevića u kojoj je pomenuo…

4 sata ago

ADNAN Čirgić: Reakreditacija FCJK izuzetno važna, GORAN Danilović nije uspio da dovrši što je započela VESNA Bratić… (foto)

Nakon dobijene reakreditacije, ne očekujemo da će se za to vrijeme pritisci na FCJK obustaviti,…

4 sata ago

Ogorčenje u Hrvatskoj, ulica u PLJEVLJIMA nazvana po Branku Krvavcu: Crna Gora pošla tamo odakle je morala odavno pobjeći… (foto)

BRANKO Krvavac je pripadnik JNA. koji je stradao na dubrovačko hercegovačkom ratištu 23. oktobra 1991.…

4 sata ago

This website uses cookies.