IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

PREDIZBORNA ŠUTNJA Traje do nedelje u 20 sati, šta je sve zabranjeno a šta je sve dozvoljeno… (foto i video)

Uoči parlamentarnih i lokalnih izbora u Srbiji počela je predizborna tišina, koja će trajati do nedelje do 20 sati, odnosno do zatvaranja biračkih mjesta…

BEOGRAD: Srbija, Zanimljivosti, Putovanje, vijesti, petak… 19. 06. 2020… 09. 31…PREDIZBORNA ŠUTNJA Traje do nedelje u 20 sati, šta je sve zabranjeno a šta je sve dozvoljeno… (foto i video)

Dok traje šutnja, postoji nekoliko stvari koje su zakonom zabranjene, među kojima su i održavanje javnih skupova, objavljivanje a i procijene izbornih rezultata, kao i svaka vrsta izborne propagande.

Jedna stvar nije dozvoljena

Takođe, još jedna stvar nije dozvoljena, a to je da se na biračkom mjestu i na razdaljini od 50 metara od njega ne smiju isticati nikakvi simboli, niti će se smjeti objavljivati i dijeliti propagandni materijal onih koji će učestvuju na izborima.

Ako se ovakva situacija desi, birački odbor se, po zakonu, raspušta, sve dalje glasanje se na tom izbornom mjestu ponavlja…

Glasanje, ali bez izjava

Na dan glasanja, što je ove godine 21. jun, od otvaranja biračkih mesta od 7 časova ujutro, do 20 sati uveče, kandidati, funkcioneri moći ali i da budu i fotografisani i dozvoljeno objaviti izvještaj o tome gdje su kandidati i kada će se glasali. Međutim, ono što je zabranjeno, jesu njihove izjave….

Čitaj još:   KRIVOKAPIĆ RAZBJESNIO CRNOGORCE, SPOMINJE I AMFILOHIJA: ''Ako Vlada Crne Gore bude izglasana, imat će…''(video)

Bez obzira na tišinu, pojedine stvari su dozvoljene

Osim zabrana, postoji i nekoliko stvari koje su bez obzira tišinu dozvoljene. To je, između ostalih, emitovanje informacija o odzivu birača.

Takođe, moguće je objaviti i spotove nadležih republičkih organa ali i kao nevladinih organizacija u kojima se građanima objašnjava kako i na koji način mogu da glasaju…

21 lista, 6,5 miliona glasača

Na predstojećim parlamentarnim izborima učestvuje do sada 21 izborna lista stranaka i koalicija. Sve one će se boriti da pređu cenzus, koji od ove godine iznosi tri odsto od broja izašlih birača.

Broj poslaničkih mjesta u parlamentu nije promenjen, tako da je i ovog puta 250.

Kako je saopšteno, pravo glasa na izborima ima 6.583.665 građana Srbije, a glasaće se na 8.386 biračkih mjesta…

Republička izborna komisija (RIK) dužna je da sve zvanične rezultate saopšti najkasnije do 25. juna u 20 sati...

izvor ibalkan.net / agencije

Čitaj još:   ANĐELA VUKADINOVIĆ, Miss Crne Gore proslavila ISTORIJSKI USPJEH- "Nikada vas nisam RAZOČARALA"... (foto. video)
NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more