IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

ŠOK U BEOGRADU: Crna Gora otvorila granice za Gambiju, ali ne i za Srbiju

Crnogorsko Nacionalno koordinaciono tijelo za zarazne bolesti donijelo je novu metodologiju daljnjeg otvaranja crnogorskih granica i poručilo da će odluku o otvaranju prema Srbiji donijeti kasnije.

Nacionalno koordinaciono tijelo je posebno analiziralo epidemiološku situaciju u Srbiji. Podsetimo, Crna Gora je i prije sedam dana ažurirala listu zemalja čiji državljani mogu da prijeđu njenu granicu, a na njoj i tada nije bilo Srbije.

Iz Podgorice je tada najavljeno otvaranje granica za države koje nemaju više od 25 inficiranih na 100.000 stanovnika. Srbija sada ispunjava taj zahtjev, ali su u međuvremenu donijeti novi. Djeluje kao da Crna Gora namjerno usvaja kriterije za ulazak na njenu teritoriju samo da bi bio zabranjen dolazak Srba i srbijanskih turista.

Zemlje čiji rezidenti mogu ući u Crnu Goru uz negativan rezultat PCR testa na Covid-19 akreditovanog laboratorija, star ne više od 48 sati, su: Albanija, BiH, Kosovo, Turska, Izrael, Poljska, Rumunija, Italija i Ukrajina.

Nacionalno koordinaciono tijelo je posebno analiziralo epidemiološku situaciju u Srbiji. Konstatovano je da nesmetan protok ljudi i robe predstavlja i stratešku politiku Crne Gore, kojoj je, kako se navodi, ova zemlja privržena.

Jednoglasno je zaključeno da odluka o otvaranju prema Srbiji može biti donesena tek nakon što bude poznat zdravstveni ishod nedavnog sportskog događaja u Beogradu, na kojem je dopušteno prisustvo desetina hiljada gledalaca, čime je proizveden visok epidemiološki rizik.

“Dio nove politike otvaranja Crne Gore je i današnja odluka da se omogući dolazak turista iz epidemiološki sigurnih delova pojedinih država (princip regionalizacije) čarter-letovima uz prethodnu komunikaciju tur-operatera s našim nadležnim organima i bilateralni dogovor na nivou nadležnih zdravstvenih institucija”, navodi se u saopštenju.

Čitaj još:   U CRNOJ GORI SE SPREMALO STRAVIČNO KRVOPROLIĆE: Policija pretresa sve, pronašla naoružanje...

Ukinuto je ograničenje broja putnika aviona generalne avijacije kojima je omogućen ulazak u Crnu Goru.

Ista pravila koja važe za sve putnike je i u smislu država čiji su rezidenti, uvedena su i za osobe koje u Crnu Goru dolaze jahtama.

U skladu s usvojenim principima, formirane su tri liste država zavisno od broja aktivnih i novih slučajeva infekcije koronavirusom, trenda kretanja broja inficiranih osoba i ukupnog odgovora određene države na pandemijuuzimajući u obzir dostupne informacije o aspektima, kao što su kapaciteti za testiranje, nadzor, praćenje kontakata, liječenje i izvještavanje.

Spisak zemalja čiji državljani bez ograničenja mogu da uđu

Države čiji građani mogu bez ograničenja ući u Crnu Goru su: Alžir, Angola, Andora, Antigva i Barbuda, Australija, Austrija, Bahami, Barbados, Bruneji, Bugarska, Butan, Češka, Danska, Dominika, Eritreja, Estonija, Etiopija, Fidži, Filipini, Finska, Gambija, Gana, Grčka, Grenada, Grenland, Gruzija, Gvajana , Gvineja, Holandija, Hrvatska, Indonezija, Irska, Island, Istočni Timor, Jamajka, Japan, Jordan, Južna Koreja, Južni Sudan, Kambodža, Kamerun, Kenija, Kina, Kipar, Kirgistan, Komorska ostrva, Kongo, Kostarika, Kuba, Laos, Letonija, Liban, Liberija, Libija, Litvanija, Luksemburg, Madagaskar, Mađarska, Malavi, Malta, Malezija, Mali, Maroko, Mauricijus, Mauritanija, Meksiko, Mjanmar, Monako, Mongolija, Mozambik, Namibija, Nepal, Niger, Nigerija, Nikaragva, Njemačka, Norveška, Novi Zeland, Obala Slonovače, Palestina, Papua Nova Gvineja, Paragvaj, Slovačka, Ruanda, Sejšeli, Senegal, Slovenija, Somalija, Šri Lanka, Sudan, Švicarska, Sveta Lucija, Sveti Kristofer i Nevis, Sveti Vinsent i Grenadini, Tadžikistan, Tajland, Togo, Trinidad i Tobago, Tunis, Uganda, Urugvaj, Uzbekistan, Venecuela, Vijetnam, Zambija i Zimbabve.

izvor: slobodnabosna.ba

Čitaj još:   SKANDAL, TRESE ČIZMU: Edinu Džeku, napravili HAOS na rastanku sa Romom...
DA LI Crna Gora, postaje azil za bogate…

Vlada Crne Gore je na poslednjoj sjednici donijela odluku o sticanju crnogorskog Read more