IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

OSIGURAN NOVAC ZA JEDAN OD NAJDUŽI TUNELA U SVIJETU: Od Sarajeva do Mostara za manje od sat vremena kroz tunel Prenj… (foto + video)

Sredstva su osigurana, brojni stručnjaci već duže vremena svakodnevno se traže najsigurniji način kako izvesti proboj tunela, a prema svemu sudeći, uskoro počinje i gradnja…

SARAJEVO- MOSTAR: Regija, Ekonomija, Zanimljivosti, Putovanje, vijesti, srijeda 24. 06. 2020… 20: 53…  OSIGURAN NOVAC ZA NAJDUŽI TUNELA U SVIJETU: Od Sarajeva do Mostara za manje od sat kroz tunel Prenj… (foto + video)

Tehnički najzahtjevniji i sa stajališta struke, najizazovniji projekt u historiji domaćeg graditeljstva samo su neki od opisa s kojima javnost može susresti kada se govori o budućem tunelu Prenj, koji će povezati srednju i sjevernu Hercegovinu ravno kroz utrobu planinskog gorostasa koji često, zajedno s Čvrsnicom, nazivaju i “hercegovačkim Alpama”, prenosi “Večernji list”.

Kao što je poznato, tunel će biti dio dionice autoceste Ovčari– tunel Prenj– Mostar sjever, a zajedno, kako u finansijskom, tako i praktičnom dijelu, tunel prati i gradnja poddionice Mostar sjever- Mostar jug.

Dužine nešto više od 10 kilometara, radit će se i o devetom najdužem tunelu u Europi, a o tome šta će značiti za saobraćajno povezivanje Hercegovine s Bosnom, dovoljno govori podatak kako put od Mostara do Sarajeva mogao trajati manje od sat a koridor privukao bi promet putnika i roba od Budimpešte prema Jadranu. Planirano je da gradnja počne iduće godine i da traje šest godina.

Kako je za “Večernji list” kazao federalni ministar prometa veza Denis Lasić, ovakav objekt predstavljat će veliki izazov, ali njegova gradnja donijet će ali i velike strateške pogodnosti u kontekstu saobraćajnog povezivanja, što za sobom vuče i ekonomski napredak.

Nabava radova za gradnju vršit će se po principu žutog FIDIC-a, i a uz elemente zelenog FIDIC-a, kako bi se u pogledu konačne cijene gradnje rizik investitora smanjio na minimum.

Pri tome je za finansiranje gradnje dionice Ovčari– tunel Prenj Mostar sjever osigurana ponuda Europske investicijske banke (EIB) i Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD) za zajedničko finansiranje u iznosu od 600 miliona eura.

Uz ovakav finansijski aranžman, otvara i mogućnost prijave za bespovratna sredstva Europske unije u iznosu do 120 miliona eura. Također, za dionicu Mostar sjever – Mostar jug osigurana je ponuda za zajedničko finansiranje od konzorcija domaćih banaka i EBRD-a u ukupnom iznosu od 240 miliona eura, što otvara mogućnost prijave za bespovratna sredstva Europske unije u iznosu do 12 miliona eura.

Čitaj još:   DRAGAN Bursać: Major Mijušković i 99 suza na licu Crne Gore!

Dužina tunela Prenj, prema idejnom projektu, iznosi 10,165 kilometara što čini najdužim tunelom u regiji. Zbog dužine prilikom projektiranja i gradnje te kasnije eksploatacije tunela, bit nužno primijeniti posebne mjere sigurnosti u tunelima u skladu sa smjernicom 2004/54/EC. Za početak je bila građena jedna cijev tunela i druga tehnička cijev.

Alun Thomas, nezavisni projektant tunela stručnom skupu prošle godine je posebno ukazao na dvije činjenice koje se vežu za ovaj projekt. Prva je sama dužina od 10 kilometara, istaknuvši u svijetu postoje samo 22 ili 23 tunela koja su dužati gabariti sa sobom vuku i brojna pitanja koja se odnose na geologiju i hidrologiju.

Drugi aspekt koji je bitan pitanje terena, kao i saobraćaja unutar tunela, te je, u tom kontekstu, naglasio potrebu visokih sigurnosnih standarda.

Čitaj još:   MEHLEM: Biljke, koje su dobre protiv bolova, hemoroida i proširenih vena...

Veliki tehnički izazov bit će i način gradnje ventilacijskog sistema, koji mora omogućiti vertikalni “ispuh” svih plinova iz samog tunela.

Također, u cijelom projektu radi se i na načinu održavanja, odnosno pranja tunela, koristeći posebne materijale kojima bi rubovi tunela trebali biti ali obloženi.

Tunel će povezati Konjic sa sjevernim, rubnim naseljima u Mostaru te, u konačnici, dovesti davno zacrtanog plana povezivanja saobraćajnog i ekonomskog centra Hercegovine sa sjeverom...

izvoe Večernji list.hr

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more