IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

Naučnici Instituta “Ruđer Bošković”: Koronavirus u BiH došao s turistima iz Wuhana… (foto i video)

Naučnici Instituta “Ruđer Bošković” otkrili su da je jedan od izvora virusa grupa turista koja je u januaru posjetila Hrvatsku i BiH…

SARAJEVO: BiH, Recepti, Zanimljivosti, Putovanje, vijesti, subota… 27. 06. 20 20…19. 05… Naučnici Instituta “Ruđer Bošković”: Koronavirus u BiH došao s turistima iz Wuhana… (foto i video)

Sjećate li se vijesti s kraja januara, kada je objavljeno kako su turisti iz Wuhana stigli u BiH, gdje su, nakon Hrvatske, razgledali znamenitosti ove zemlje, bili u Mostaru, Sarajevu, Neumu…

Tako je došao i koronavirus na ove prostore, prenosi Vecernji.ba.

Naučnici Instituta “Ruđer Bošković” došli su do fenomenalnog otkrića, a to je da je koronavirus na ove prostore stigao direktno iz Wuhana.

Detaljno smo analizirali uzorke i otkrili da je virus u Hrvatsku stigao iz tri izvorišta: Italije, Austrije i direktno iz Wuhana. Od tamo su ga a i donijeli Kinezi, koji su turistički bili ovdje u januaru- otkriva za 24 sata Oliver Vugrek iz Instituta “Ruđer Bošković”.

Naučnici su, istražujući samo 21 uzorak, otkrili porijeklo virusa koji hara Hrvatskom, ali za daljnja istraživanja nemaju sredstava. Bez njih se neće znati hoće li vakcine koje se rade u svijetu, imati efekta i kod naših ljudi.

Čitaj još:   PRI SLIJETANJU Helikoptera poginule četiri osobe... (foto)

– S istraživanjem smo stali na 21. uzorku. Njih smo detaljno analizirali, od čega je sedam uzoraka dešifrirano 100 posto, a ostali su dešifrirani do 90 posto, jer su bili slabijeg kvaliteta. U ovih sedam stopostotnih uzoraka, otkrili smo da je virus u Hrvatsku stigao iz tri izvorišta: Italije, Austrije i direktno iz Wuhana – govori Vugrek.

Pitali su ga je li riječ o autobusu s Kinezima koji su usred pandemije u Kini došla kod nas, turistički obilazeći Hrvatsku i BiH.

– Da, upravo je naš zaključak da je od tamo. Netko od putnika vjerovatno je virus prenio turističkom vodiču, a on dalje. To nam pokazuje uzorak koji je najsličniji virusu iz Wuhana sa početka pandemije – ekskluzivno je za 24sata otkrio Vugrek.

izvor agencije

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more