IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

OGLASILA se PRVA poslanica sa HIDŽABOM u Skupštini Srbije: Borit ću se za interese BOŠNJAKA…

Neposredno nakon obavljivanja prvih preliminarnih rezultata izbora prvo u Srbiji regiju obišla vijest da se dr. Misala Pramenković, potpredsjednica Stranke pravde i pomirenja (SPP) na čijem je čelu akademik Muamer Zukorlić naći među narodnim poslanicima.

Ono po čemu je njen slučaj specifičan jeste to što će ona postati prva žena s hidžabom koja će sjediti u skupštinskim klupama u Srbiji i jedina žena koja će predstavljati Bošnjake u ovom skupštinskom sazivu.

Naime, osim narodne poslanice Pramenković, u najvišem predstavničkom tijelu susjedne nam države naći će se još 12 poslanika iz Sandžaka.

Misala Pramenković je rođena prije 40 godina i trenutno radi kao profesor islamskih nauka u Medresi Gazi Isa-beg. Tokom političke karijere najviše se fokusirala na zaštitu i afirmaciju porodičnih vrijednosti te na očuvanje prava žena, djece i socijalnih kategorija društva.

U razgovoru za portal Radiosarajevo.ba Pramenković je kazala kako joj je velika čast, ali i odgovornost prema njenim glasačima to što je izabrana u Skupštinu Srbije. Isto tako, rekla je da će se svim silama truditi da opravda povjerenje.

“Smatram da je jako značajno to što u Skupštini Srbije biti žena s hidžabom iz razloga što je Skupština, na neki način, predstavnički organ svih građana i građanki koji žive u jednoj zemlji i oni u njoj trebaju biti autentični predstavnici”, kazala nam je Pramenković.

Čitaj još:   TRAMP I POTEZ STOLJEĆA: SAD napušta NATO,Saveznici u panici...

Kao buduća poslanica ponovila je kako će se zalagati za programska načela SPP-a, a koja se apriori baziraju na afirmaciji porodice, prava žena i djece.

“Također, ja ću se zalagati za sve ono što je neophodno poboljšati u društvu i državi. Bošnjaci u Srbiji, u Sandžaku posebno, u potrebi su za rješavanjem osnovnih životnih pitanja iz oblasti ekonomije, privrede, obrazovanja i infrastrukturnih projekata. U tom smislu smatram da je velika odgovornost na političarima koji predstavljaju, zastupaju i vode Bošnjake”, dodala je.

Kada smo pitali novu poslanicu šta tačno podrazumijeva pod velikom odgovornošću predstavnika Bošnjaka, ona nam pojasnila da političari predstavljaju ovaj narod trebaju dati svoj maksimum u zastupanju interesa svog naroda i to krenuvši od lokalnog nivoa sve do državnog.

“Kao što je već i poznato široj javnosti, SPP je u prethodnom mandatu imao neki vid partnerskog odnosa s vladajućom Srpskom naprednom strankom (SNS) i već su otvorena brojna pitanja u pogledu prava Bošnjaka. Negdje je rezultat više, a negdje manje vidljiv. U svakom slučaju, mi ćemo insistirati na poštivanju svih prava naroda kojem i sama pripadam”, zaključila je ona.

Čitaj još:   O NJOJ BRUJI SRBIJA: HIDŽAB prvi put u Skupštini Srbije, nosit će ga doktorica iz SANDŽAKA…

izvor: Radio Sarajevo

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more