IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

Dileri pronašli novu SLABU TAČKU EU: Cijene skočile, ali droga ulazi i kroz zatvorene granice… (foto)

Krijumčari opijata već pronašli alternativne puteve…

AMSTERDAM: Svijet, Crna Hronika , Zanimljivosti, Putovanje, vijesti, subota… 27. 06. 20 20…19. 05 … Dileri pronašli novu SLABU TAČKU EU: Cijene skočile, ali droga ulazi i kroz zatvorene granice… (foto)

Tokom pandemije korona virusa skoro da nema putničkih letova, a granice se strogo kontrolišu. Ipak, krijumčari droge našli su nove šeme. Kokain je poskupeo, opijumski mak je dobro rodio i dalje se prevozi standardnom rutom, ocenjuje DW.

U tekstu se postavlja pitanje šta da radi narko-bos u Kolumbiji sa drogom iz laboratorije u džungli, kada ne može da je isporuči dilerima u Bogoti, Medeljinu i Kaliju ili prokrijumčari u SAD ili Evropu, pošto su na svim granicama pojačane kontrole.

Prema ocjeni stručnjaka kancelarije UN u borbu protiv kriminala narkotika (UNODC) i Evropskog monitoring centra za droge i zavisnost, krijumčari su već pronašli alternativne puteve.

Za transport kokaina iz Južne Amerike u Evropu to znači da se droga, umjesto preko kurira u putničkom avionu, sad dolazi morskim putem. Za domaću proizvodnju to znači da kolumbijske seljake, kojima je zbog korona krize propao posao sa voćem i povrćem, treba ubijediti da je i ilegalnim uzgojem droge možda još i bolje mogu da prehrane i svoje porodice.

Takođe, treba podići cjene i jednostavno slediti ekonomski princip ponude i potražnje. Od početka krize, cijena kokaina se drastično povećala do više od 45 odsto. Gram kokaina recimo u Francuskoj više sada ne košta 60, nego 100 evra, navodi DW.

Prije samo četiri mjeseca, krijumčari su radili sa pismima, paketima i koferima sa duplim dnom, na međunarodnim letovima. Sada koriste činjenicu da je, uprkos jačim kontrolama granica, da u lukama manje osoblja u carinskoj službi. Kokain sakrivaju u brodovima a i teretnim avionima, među bananama i voćem ili ga miješaju sa brašnom.

Takođe, razređuju kokain sa efedrinom, u odnosu 70:30. Slabiji kvalitet, viša cijena. Pri tom ih nije briga koliko to može da bude štetno ali i po zdravlje konzumenata.

Čitaj još:   VIC DANA: Fata se tek udala, pa se odmah požalila jaranici na svekrvu…

DW ocijenjuje da u svijetu ima još pobjednika u vrijeme korona krize i navodi primer radikalnih talibana u Avganistanu. Slično kao i što je u Kolumbiji, oni se stanovništvu predstavljaju kao spasioci u ta teška vremena.

Ujedinjene nacije govore o ljudima koji su zbog pandemije ostali bez posla i sada na područijima pod kontrolom talibana uzgajaju opijumski mak a od kojeg se može dobiti heroin.

Prema podacima Ujedinjenih nacija, pandemija korona virusa nije ni uticala na glavnu rutu za krijumčarenje heroina jer Balkanska ruta i dalje ide od Avganistana, preko Irana, Turske i Balkana ka centralnoj Evropi, navodi DW.

Doduše, 2019. godine se površina za uzgoj maka u Avganistanu u odnosu na raniju godinu smanjila za više od trećine, dakle oko 100.000 hektara.

Istovremeno, proizvodnja opijuma je poređenju sa 6.400 tona proizvedenih 2018. godine ostala na gotovo istom nivou.

Objašnjenje za stabilnu proizvodnju opijuma je vrlo jednostavno: veći prinosi. Prošle godine žetva je bila manje pogođena sušom.

Iz Avganistana dolazi čak 84 odsto svjetske proizvodnje opijuma.

Novcem od uzgoja i trgovine drogom finansira se, između ostalog, i oružana pobuna u Avganistanu. Površina za uzgoj je naročito mnogo na jugu zemlje, na područjima koje kontrolišu talibani, što otežava borbu protiv ilegalne trgovine i proizvodnje.

Čitaj još:   STRAŠNO, VIRUS NA GRANICI SRBIJE: Zaraženi hitno prebačen na INFEKTIVNU kliniku... (foto)

Prema podacima novog izvještaja UN o narkoticima, 2018. godine je u svijetu broj korisnika droga poput kanabisa, kokaina, opijuma recimo sintetičkih supstanci ostao približno isti kao prethodne godine– a i oko 269 miliona ljudi. Najveći broj je konzumirao hašiš.

Oko 35,6 miliona zavisnika pati šrvo od zdravstvenih problema izazvanih drogom, navodi DW.

Izvor: DW

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more