IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

El Merhum- In memoriam: IZET UKIĆ ISKO ODLAZAK PRINCA PLEMENITE VJEŠTINE… (foto)

Bio jpuma u ringu. Brz, pokretljiv i iznad svega tehničar, možda i ponajbolji u istoriji novopazarskog boksa svih vremena. Odboksovao je preko 150 mečeva u svojoj karijeri.

Svaka borba bila je demonstracije ljepote boksa kao plemenite vještine. Isko je bio majstor, umjetnik, plesač koji brzinom i eskivažama prosto izludjivao svoje protivnike. Imao je jak i precizan udarac ali nije ga prečesto koristio.

Želeo je da se nadigrava sa protivnikom u magičnom bokserskom borilištu, da pokaže koliko je boks zaista plemenita vještina a ne samo želja da se protivnik što prije savlada i jakim udarcem pošalje na pod. Počinjao je i bio dio mlade generacije bokserskog kluba Mladost koju je tada predvodio trener ar Rahim Beganović kojoj su pripadali još neki biseri novopazarskog boksa Goce Dervišnurović,Tarik Hodžić, Spajder, Bake Hrnjak, Emro Mavrić i mnogi drugi.

Bio je šampion Srbije, vicešampion Jugoslavije, zabelježio nastupe za Omladinsku reprezentaciju Srbije, briljirao na bokserskim revijama i turnirima.

Borac bez straha i mane, uvijek spreman da se nadigrava sa svojim protivnicima u svojoj bogatoj karijeri izlazio je na megdan nekim od najboljih boksera Jugoslavije tog vremena, osvajačima evropskih, svjetskih i olimpijskih medalja kao što su: Mirko Puzović, Ace Rusevski, Limanovski, Džavid Asanov i još veliki broj sjajnih boksera koji su nastupali u perolakoj , lakoj i poluvelter kategoriji.

Čitaj još:   U Kraljevu uhapšen PAZARAC zbog teške krađe...

Po okončanju bokserske karijere nakon 12 uspješnih sezona u dresu BK Mladost čiji je bio jedan od standardnijih takmičara, Isko je ostao u boksu ali kao djelilac pravde u ringu.

Imao je boks u venama, osjećao je boks i imao prefinjen pristup deljenju pravde pokazavši izuzetan dar. U nekoliko navrata boksuje podučavao i mlade boksere. Medjutim, radne obaveze tadašnjem Tekstilnom kombinatu Raška“ u kojem je radio su ga ipak udaljile od ringa.

U ovom tužnom i teškom vremenu koje nas je sve pogodilo, izražavam ogromno žaljenje jer je sa scene otišao jedan od onih koji su sačinjavali zlatnu generaciju novopazarskog boksa, otišao je onaj koji je boks shvatao ne kao gladijatorsko nadmetanje već kao nadmudrivanje, demonstriranje znanja i vještine. I bio je umjetnik koji je magijom svog boksovanja podizao publiku na noge gdje god da su prvotimci Mladosti boksovali.

Tih, skroman, uvijek osmjehom i nekim prijatnim pristupom i optimizmom, sa vjerom u Allaha, hadži Izet Isko Ukić plenio je svojom pojavom i bio iskren prijatelj, suprug, roditelj, sin, sportista…iznad svega čovjek.

Čitaj još:   KOJI UŽAS- Dječak, ubio roditelje: Sestru nije uspio, pa izmislio priču o provali... (foto, video)

Neka ti je vječni rahmet veliki čovječe Isko, legendo naša.

pise: Fehim Feša Karišik foto Senad Senko Župljanin

http://ibalkan.net

BRAVO ZA SELEKTORA ZMAJEVA SPREMAN SE ŽRTVOVATI ZA BiH…

Bravo za selektora "zmajeva", spreman se žrtvovati za BiH:  Dule Read more

Dnevni horoskop za srijedu 20. jun 2018.

Dnevni horoskop za srijedu 20. jun 2018. Danas je srijeda Read more

VARLJIVO LJETO, DRASTIČNA PROMJENA VREMENA: Obilni pljuskovi i jak vjetar, temperatura pada…

OVO JE VARLJIVO LJETO, DRASTIČNA PROMJENA VREMENA: Obilni pljuskovi, jak Read more