IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

ALARMANTNO OTKRIĆE NAUČNIKA! KORONA JE MUTIRALA I SADA JE ZARAZNIJA

Кorona virus je mutirao otkako je počeo da se širi krajem prošle godine, a varijanta poznata kao “G” sada je dominantna u Americi i svijetu. Kako se čini, ova mutacija nije opasnija po zdravlje ljudi, ali sve veći broj naučnika brine da je virus učinila zaraznijim.

Evo po čemu se “G” verzije razlikuje od originalne i zbog čega je potencijalno opasnija…

Кada su se u januaru pojavili prvi slučajevi korona virusa u Čikagu, oni su nosili iste genetske oznake kao oni koji su se pojavili u Кini nedeljama ranije.

Međutim dok je Egon Ozer, specijalista za zarazne bolesti sa Nortvestern univerziteta, ispitivao genetsku strukturu uzoraka virusa prikupljenih od lokalnih pacijenata, primjetio je nešto drugačije. Promjene u virusu pojavljivale su se iznova i iznova. Ova mutacija, povezana sa epidemijama u Evropi i Njujorku, na kraju je preuzela grad. Do kraja maja je otkrivena u 95 odsto svih genoma koje je sekvencionirao Ozer.

Na prvi pogled mutacija je izgledala trivijalno. Oko 1.300 aminokiselina služi kao gradivni blok proteinu na površini virusa. U mutiranom virusu, genetska uputstva za samo jednu od tih aminokiselina – broj 614 – prešla su sa “D” (skraćenica za asparaginsku kiselinu) u “G” (skraćeno za glicin).

Čitaj još:   HRVATSKA, VELIKA TRAGEDIJA: Supružnici izgubili život, dijete preživjelo uz teške povrede

Oni što je bilo značajno je lokacija promjene, jer se prelazak dogodio u djelu genoma koji kodira ekstremno važni “šiljati protein” – izbočenu strukturu koja daje koronavirusu izgled nalik kruni i omogućava mu da prodre u ljudske ćelije.

Mogu postojati i druga objašnjenja za dominaciju “G” varijante: mjesta na kojima su prikupljeni genetski podaci ili tajming koji je mutiranom virusu omogućio rano uporište u podložnoj populaciji.

– Suština je da još uvjek ne znamo ništa definitivno – rekao je Džeremi Luban, virolog sa Medicinskog fakulteta univerziteta u Masačusetsu.

Trka za razotkrivanje ove mutacijske misterije na pravi način oslikava razmjere naučnih izazova tokom pandemije korona virusa. Sa milionima zaraženih ljudi i hiljadama koji svakodnevno umiru širom svijeta, naučnici moraju da uspostave ravnotežu između brzog iznošenja informacija i osiguravanja da je ono što su iznijeli tačno.

Čitaj još:   JERUSALEM: Desetine jevrejskih doseljenika upalo u kompleks Al- Akse...

izvor: republika.rs

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more