Hoćemo li svi 14 dana u ZATVOR: Dr Kon o policijskom času, blokadi Beograda i NAJSTROŽIM… (foto +video)

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

“Gdje ćete strožije od obaveznog nošenja maski to je nešto što nije uvedeno”

BEOGRAD: Srbija, Zaniljivosti, Putovanja, vijesti, petak… 03.07.2020… 00: 59 Hoćemo li svi 14 dana u ZATVOR:Dr Kon o policijskom času, blokadi Beograda i NAJSTROŽIM… (foto +video)

Profesor Predrag Kon nedavno se vratio sa godišnjeg odmora koji je proveo na Paliću i odnedavno se ponovo nalazi u žiži javnosti, nakon što je Krizni štab odlučio da uvede nove mkere zbog širenja zaraze virusom kovid-19.

I dok građani Srbije sa strepnjom iščekuju eventualno uvođenje i to novog policijskog časa ili potpuno zatvaranje Beograda…

“Ja definitivno više nemam namjeru da uvedem policijski čas. To i sve govorim u svoje ime, šta će da odluči Krizni štab, to ćemo još vidjeti. Druge mjere svakako moraju da budu sprovedene, jer ako tako i sve ne bude, epidemija neće biti jača, ali će se sigurno produžiti u nedogled”, kaže profesor Predrag Kon

Na pitanje šta su najoštrije mjere koje možemo da očekujemo, odgovara da su za njega to definitivno maske.

“Gdje ćete strožije od obaveznog nošenja maski. To je nešto što nikada nije uvedeno. Nekima to dijeluje blago, ali to bi i riješilo naš problem.  Podržavam čak i mogućnost da se zabrani rad noćnog kluba, ako se potvrdi da gosti unutra ne nose maske. To je moje mišljenje, ne znači da sam u pravu”, objašnjava profesor Kon za medije…

Kon je siguran da bi maske bile dovoljne da se epidemija u Srbiji ne širi u nedogled, dok bi drastične mere potpuno upropastile ekonomski sistem u Srbiji.

Čitaj još:   Kenan Hasagić, oženio se po drugi put...

“Ako bismo bukvalno svi nosili maske u svakom zatvorenom prostoru gde ima više ljudi, šansa za prenos virusa bila bi samo oko 1 odsto. Druga opcija i drastična mera bila bi zatvaranje svega, da svi odemo 14 dana u “zatvor”, ali to će upropastiti sistem. Ekonomski diktat je sada jako važan i moramo da delujemo u skladu sa tim”, kaže Kon.

Kako kaže epidemiolog, do njega su stigle glasine a i to o potpunoj izolaciji Beograda, ali on za sada ne vidi način na koji bi to bilo izvedeno.

“Nisam siguran odakle je došla ta informacija, niti šta bi značilo to i zatvaranje. Za sada o tome ne bih govorio kao o mjeri koja je izvjesna. Svakako, ostajem pri mišljenju da je sada zbog broja zaraženih prvo u Beogradu najkorisnije da svakoga koga vidimo smatramo prvo a i to potencijalnim prenosiocem”, kaže Kon.

Na pitanje do kojeg broja bi trebalo da se “popne” broj zaraženih, pa da se mišljenje o strogim mjerama promeni, kaže da takva konkretna brojka ne postoji.

Čitaj još:   Puklo jutros u 07 reporterka sa lica mjesta javila šta se trenutno dešava...(foto)

“Sada u nekim kovid ambulanatama imamo 80 odsto zaraženih a i od ukupnog broja koji dođe da se testira. Pogledajte samo koliko je sve to sada zaraženih studenata. To nikada nije bilo. Ipak, ne postoji  tako nešto kao što je određeni broj posle kojeg se uvode stroge mjere. Mi to pratimo sveukupnu situaciju i Krizni štab odlučuje na osnovu toga”, kaže naš sagovornik.

Nakon što se u javnosti pojavila informacija o lažiranju podataka a prilikom evidentiranja broja zaraženih i preminulih, Predrag Kon rekao je to za naš portal da to prati vrlo intenzivno i da želi da se ta stvar što prije raščisti.

“Želim da se to istjera do kraja i da se rezultati javno objave. Postoji a i pouzdana medicinska dokumentacija kompletna revizija a da i koja svakom trenutku može da se provjeri. Ako postoji informatička greška , to neko mora da objasni. Ako je metodološka greška i ako su ljekari i na jedan način pregledali i evidentirali pacijente na početku, a poslije na neki drugi, to takođe treba da se zna”, zaključuje dr Kon...

Izvor: objektiv

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});