IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

UŽASNO OTKRIĆE kod pacijenata preminulih od korone:“Našli smo ih u gotovo SVAKOM organu”

Autopsije ljudi koji su preminuli od koronavirusa pomažu ljekarima da bolje razumeju kako kovid-19 utiče na tijelo i organizam. Jedno od najvećih otkrića dosad su krvni ugrušci u organima preminulih pacijenata, piše CNN.

Dr Ejmi Rapkijevič, šefica patologije u “Langon Medikal Centru” u Njujorku, je u intervjuu za CNN objasnila zašto otkriće vrlo važno za razumjevanje kovida- 19.

Veliki broj krvnih ugrušaka…

Neki kovid-19 pacijenti imali su probleme s krvnim ugrušcima, a nivo i opseg do kojih se taj problem događa vrlo je dramatičan, opisuje Rapkijevič. U ranoj fazi pandemije ljekari su zapazili veliki broj krvnih ugrušaka u raznim krvnim sudovima.

“Ono što smo videli na obdukciji bilo je svojevrsno produženje tog problema”, rekla je. “Zgrušavanje nije bilo samo u velikim sudovima već i u manjim. To je bilo dramatično jer, iako smo to možda očekivali u plućima, našli smo krvne ugruške u gotovo svakom organu koji smo pogledali u našem obdukcijskom istraživanju”, rekla je.

Studija Rapkijevič u kojoj se navode njeni nalazi objavljena je krajem juna u časopisu “Lancet EClinicalMedicine”.

Neobično otkriće, velike ćelije koštane srži u većini organa

Čitaj još:   Vic dana Sjede na obali rijeke SAVE, Plavuša i Dalaj Lama...

Autopsije su takođe pokazale nešto neobično o megakariocitima ili velikim ćelijama koštane srži. One obično ne kruže izvan kostiju i pluća, rekla je Rapkijevič.

“Pronašli smo ih u srcu i bubrezima, jetri i drugim organima”, rekla je. “U značajnijem broju na srcu, megakariociti stvaraju trombocite koji učestvuju u zgrušavanju krvi.”

Naučnici se nadaju da će otkriti kako ove ćelije utječu na male krvne sudove i ugruške u njima kod kovid-19 bolesnika, dodala je Rapkijevič.

Iznenađenje zbog nečega što nije pronađeno pri autopsijama…

Patološkinja je bila iznenađena zbog nečega nisu pronašli pri autopsijama.

“Tokom rane faze pandemije ljekari su mislili da virus izaziva upalu srca miokarditisom”, rekla je. “Ali obdukcije su utvrdile vrlo nizak broj miokarditisa”, dodala je.

Rapkijevič ističe da je jedna od “mogućnosti” ta da su patolozi imali priliku da pregledaju organe mnogih žrtava kovida-19 i istraže procese bolesti koji se događaju. Takvu mogućnost nisu imali kod H1N1 ili izvornog virusa kod SARS-a.

Izvor: Index.hr

Čitaj još:   Poruka kojoj niko ne vjeruje: Predsjednik u kojoj je 29 smrtnih slučajeva od koronavirusa tvrdi... (foto)
NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more