DAJE SE NA ZNANJE, HRVATI UVODE EURO: Evo kada će “poslati” kunu u historiju… (foto + video)

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Evropska centralna banka (ECB), saopštilaje da su na zahtjev prvo hrvatskih vlasti institucije EU odlučile da uključe hrvatsku kunu u tzv. Exchange Rate Mehcanisam (ERM 2), što je svojevrsna valutnu čekaonica za euro…

ZAGREB: Hrvatska, Ekonomija, Zanimljivosti, Putovanja, vijesti, subota, 11. VII 2020…00: 05… DAJE SE NA ZNANJE, HRVATI UVODE EURO: Evo kada će “poslati” kunu u historiju… (foto + video)

Euro bi mogao da bude uveden u Hrvatsku već od 1. januara 2023. godine.

Nakon konsultacija Komisije, Ekonomskog i Finansijskog komiteta odlučeno je da srednji kurs kune za evro bude 7,53450 kuna.

U odnosu na taj kurs, a sve dok euro ne bude zvanična valuta, biće tu i dopušten pad ili rast kursa kune od najviše 15 odsto. Drugim riječima, 7,53450 kuna za euro jeste središnji kurs za razmjenu sve dok kuna ne ostane samo dio hrvatske historije, a to bi moglo biti najranije i već 01. januara 2023. godine.

Puštanje Hrvatske i Bugarske u mehanizam ERM- 2, koji predstavlja i jednu svojevrsnu čekaonicu prije uvođenja eura, nije samo veliki korak i za sve i potencijalne buduće članice eurozone nego i za cijelu eurozonu, koja se još od finansijske krize 2008. rvala s cijelim nizom problema.

Čitaj još:   DARKO Plače, evo šta je radio prvo veče po izlasku iz bolnice...

Budući da već čitavu deceniju zemlje evrozone pod velikim pritiskom i stagnacije, zbog čega je došlo do velikog zaokreta u politici ECB, a to je i povećanje broja zemalja koje koriste euro i a kao zajedničko sredstvo plaćanja znak je da bi on ipak mogao zadržati poziciju neke i rezervne svijetske valute. Takav status ima još jedino dolar.

Ključni razlog zbog kojeg se zemlje u pravilu odlučuju na uvođenje eura, a i to odnosno pristupanje mehanizmu EMR 2 je podizanje šanse za privlačenje investicija, kao i značajno povoljnija cijena zaduživanja.

S obzirom na to da je sada jasno iscrtan horizont ulaska u evrozonu, i Hrvatska narodna banka će morati da požuri s tehničkom pripremom za uvođenje eura kao valute plaćanja...

izvor agencije

Čitaj još:   ELVIN KADRIĆ KADRA-BAJRAM NA POSEBAN NAČIN! U rijaliti se ...
(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});