IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

Erdogan: “Prvi namaz u Aja Sofiji biće klanjanje džume 24. jula… (foto i video)

Sud u Turskoj poništio je nešto ranije Vladin ukaz iz 1934. godine kojim je ta biser građevina istanbulska Aja Sofija pretvorena u muzej…

ISTANBUL: Svijet, Zanimljivosti, Putovanja, vijesti, subota, 11. VII 2020…12: 55… Erdogan “Prvi namaz u Aja Sofiji biće klanjanje džume 24. jula… (foto i video)

Prvi namaz u Aja Sofiji bit će džuma- namaz 24 jula, rekao u kontaktu a sa medijima i sam predsjednik Turske Redžep Tajip Erdogan.

Erdogan je naveo da će Aja Sofija ostati otvorena za muslimane, hrišćane a i strane državljane, ali da je Turska iskoristila svoje suvereno pravo da se ovo zdanje proglasi džamijom te da će kritike zbog toga biti smatrane kao napad na njihovu nezavisnost.

Sud u Turskoj poništio je nešto ranije Vladin ukaz iz 1934. godine kojim je se istanbulska Aja Sofija pretvorena u muzej.

Čitaj još:   ISTANBUL Erdogan na mitingu: Turska valuta je lira i brinut ćemo se za nju…

Sud u obrazloženju odluke navodi da je ta odluka nezakonita, čime je i otvoren put da velelepni kulturni prostor ponovo bude pretvoren a i u džamiju uprkos pozivima iz svijeta da se to ne čini.

Turski predsjednik predložio je da se status džamije obnovi za građevinu koja je na UNESCO-voj listi svjetskog nasljeđa.

Odluku je donijelo Državno vijeće, najviši administrativni sud u Turskoj.

Organizacija UN za obrazovanje, nauku i kulturu /UNESCO/ izvršit će i prvu reviziju statusa Aja Sofije nakon što je sami turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan ovu lokaciju u Istanbulu proglasio džamijom.

Izvor: agencije aa

ANKARA: Erdogan položio svečanu zakletvu, dočekan ružama…

Redzep Tajip Erdogan položio je svečanu zakletvu za mandat prvog Read more

ANKARA Erdogan predstavio kabinet od 16 ministara…

Predsjednik Turske Redzep Tajip Erdogan je, nakon što je prethodno Read more