Erdogan: “Prvi namaz u Aja Sofiji biće klanjanje džume 24. jula… (foto i video)

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Sud u Turskoj poništio je nešto ranije Vladin ukaz iz 1934. godine kojim je ta biser građevina istanbulska Aja Sofija pretvorena u muzej…

ISTANBUL: Svijet, Zanimljivosti, Putovanja, vijesti, subota, 11. VII 2020…12: 55… Erdogan “Prvi namaz u Aja Sofiji biće klanjanje džume 24. jula… (foto i video)

Prvi namaz u Aja Sofiji bit će džuma- namaz 24 jula, rekao u kontaktu a sa medijima i sam predsjednik Turske Redžep Tajip Erdogan.

Erdogan je naveo da će Aja Sofija ostati otvorena za muslimane, hrišćane a i strane državljane, ali da je Turska iskoristila svoje suvereno pravo da se ovo zdanje proglasi džamijom te da će kritike zbog toga biti smatrane kao napad na njihovu nezavisnost.

Čitaj još:   Dnevni horoskop za 20. jun 2019. godine

Sud u Turskoj poništio je nešto ranije Vladin ukaz iz 1934. godine kojim je se istanbulska Aja Sofija pretvorena u muzej.

Sud u obrazloženju odluke navodi da je ta odluka nezakonita, čime je i otvoren put da velelepni kulturni prostor ponovo bude pretvoren a i u džamiju uprkos pozivima iz svijeta da se to ne čini.

Turski predsjednik predložio je da se status džamije obnovi za građevinu koja je na UNESCO-voj listi svjetskog nasljeđa.

Odluku je donijelo Državno vijeće, najviši administrativni sud u Turskoj.

Organizacija UN za obrazovanje, nauku i kulturu /UNESCO/ izvršit će i prvu reviziju statusa Aja Sofije nakon što je sami turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan ovu lokaciju u Istanbulu proglasio džamijom.

Čitaj još:   ISTANBUL: Erdogan, svjedok na vjenčanju Mesuta Ozila...

Izvor: agencije aa

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});