IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

Erdogan poslije Aja Sofije “oslobađa” i džamiju Al Aksu!!! (foto i video)

PLANOVI TURSKOG PREDSJEDNIKA ZABRINULI IZRAEL…

JERUSALEM: Svijet, Zanimljivosti, Putovanja, vijesti, utorak… 14.07. 2020…00: 45… Erdogan poslije Aja Sofije “oslobađa” i džamiju Al Aksu!!! (foto i video)

Turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan obećao je “oslobađanje džamije Al Aksa” iz ruku Izraela, nakon što je u petak vratio i Aja Sofiju kao džamiju, piše izraelski printani mediji…

Dnevnik podsjeća da je kontroverznom odlukom turskog suda da Aja Sofija, koja je 1453. godine pretvorena u džamiju, da bi je osnivač moderne turske države Mustafa Kemal Ataturk 1934. proglasio muzejom, ponovo postala islamska bogomolja.

Listovi iz Izraela prenose da je na sajtu turskog predsjedništva objavljeno i da “vraćanje Aja Sofije u status džamije najavljuje oslobađanje džamije Al Aksa” i da je “ponovo zapaljena vatra nade muslimana i svih potlačenih, oborenih i iskorišćenih”. Objašnjava se da je Erdoganov govor, koji je bio na turskom jeziku, za potrebe sajta preveden malo drugačije na arapski ali i engleski jezik.

Čitaj još:   Istanbul: Aja Sofija spremna da 24. jula otvori svoja vrata za klanjanje namaza... (foto + video)

Džeruzalem post: Ambicije zvanićne Ankare mnogo su veće od pukog uspostavljanja islamskih molitvi u Aja Sofiji, to je dio šire islamske agende za region

Na arapskom jeziku navodi se da je pretvaranje Aje Sofije u džamiju dio je i “povratka slobode Al Akse”, što, prema ocjeni lista, u stvari znači da Izrael trebalo da bude izbačen iz kontrole starog grada Jerusalima, u kom se kao što se zna nalazi Al Aksa.

Erdogan je povezao odluku o Aja Sofiji s oživljavanjem islama od drevnog grada Buhare u Uzbekistanu do Andaluzije u Španiji.

– Povezivanje velike promjene u Aja Sofiji sa Jerusalimom pokazuje da su ambicije Ankare mnogo veće od pukog uspostavljanja i islamskih molitvi u istorijskoj džamiji i crkvi u Istanbulu, to je dio šire islamske agende za region – piše izraelski dnevnik.

izvor agencije

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more