IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

ISTANBUL: Uprave za vjerske poslove Turske, slike u Aja Sofiji nisu prepreka za obavljanje namaza… (foto i video)

Diyanet se oglasio nakon što su u javnosti pokrenule određene rasprave oko ispravnosti namaza u Aja Sofiji, s obzirom na sami ambijent Aja Sofije…

ISTANBUL:Svijet,Zanimljivosti,Putovanja,vijesti,utorak…14.07. 2020…10: 00 ISTANBUL: Uprave za vjerske poslove Turske, slike Aja Sofiji nisu prepreka za obavljanje namaza… (foto i video)

Iz Uprave za vjerske poslove Republike Turske (Diyanet) poručeno je kako i slike koje se nalaze u džamiji Aja Sofiji u Istanbulu nisu bilo koja i prepreka za obavljanje namaza, javlja Anadolu Agency (AA).

Vrhovni sud Turske poništio je prošle sedmice odluku Vijeća ministara iz 1934. godine kojom je džamija Aja Sofija pretvorena u muzej. Potom je u Službenom listu Turske objavljena i Predsjednička odluka kojom se Aja Sofija otvara za molitvu i prelazi pod ingerencije Uprave za vjerske poslove Turske (Diyanet).

Diyanet se danas oglasio nakon što su u javnosti pokrenule su i određene rasprave oko ispravnosti namaza u Aja Sofiji, s obzirom na sami ambijent Aja Sofije.

Čitaj još:   ISTANBUL: Položen, kamen temeljac za gradnju prve crkve u modernoj Turskoj... (foto)

“Slike koje se nalaze u džamiji Aja Sofiji nisu prepreka za obavljanje namaza”, naveli su iz Diyaneta, te poručili kako bi se one u namaskim vremenima trebale odgovarajućim metodama prekriti ili zatamniti.

Naglašeno je, također, kako sa vjerske strane ne postoje bilo kakve prepreke da i sama džamija Aja Sofija, izvan namaskih vremena, odnosno obavljanja molitve, bude otvorena za posjete.

Aja Sofija sagrađena je u VI stoljeću Ova nekada vizantijska crkva, potom džamija onda muzej nezaobilazna stanica miliona turista koji svakodnevno posjećuju Istanbul.

Sagrađena u doba cara Justinijana, Aja Sofija da je jedno od najvećih graditeljskih dostignuća tog vremena. U džamiju je pretvorena nakon osmanlijskog osvajanja Istanbula 1453. godine, tada su izvana samog objekta i džamije izgrađena četiri minareta. Aja Sofija je 1935. godine pretvorena u muzej.

izvor agencije aa

ISTANBUL: Putnički voz izletio iz šina, 24 stradalih i 124 povrijedjenih…

Kontinuirano raste broj osoba smrtno stradalih osobe i povrijeđenih u Read more

ISTANBUL: Priveden kontraverzni vođa kriminalne grupe Adnan Oktar…

Tursko državno tužilaštvo u Istanbulu vosi opsežnu istragu protiv kriminalne Read more