IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

NOVI PAZAR: Krizni štab bilo je grešaka i propusta, javnost mora znati istinu… (foto)

Predsjednica Sandžačkog odbora za zaštitu ljudskih prava i sloboda Semiha Kačar rekla da je nedostatak zvaničnih informacija doveo do širenja panike …

NOVI PAZAR: Sandžak, Putovanja, Zanimljivosti, vijesti, srijeda…15. 07. 2020 … 17: 29… NOVI PAZAR: Krizni štab bilo je grešaka i propusta, javnost mora znati istinu… (foto)

Na današnjem sastanku članova Gradskog štaba vanredne situacije i više predstvnika civilnog sektora, medija iz Novog Pazara zaključeno je, između ostalog, da se od Opšte bolnice Novi Pazar zatraži uvid i u protkole o broju preminulih od koronavirusa od početka pandemije do danas i da se javnosti saopšti ta informacija.

Kako prenosi portali tokom razgovora predstavnici gradskog kriznog štaba su upoznati sa problemima građana, posebno članovima njihovih porodica preminulih i oboljelih.

Predsjednica Sandžačkog odbora za zaštitu ljudskih prava i sloboda Semiha Kačar je rekla da je nedostatak zvaničnih informacija doveo a i do širenja panike.

“Krizni štab se vrlo malo oglašavao. Nije postojala koordinacia između Kriznog štaba i Opšte bolnice Novi Pazar i Zavoda za javno zdravlje”, istakla je Kačar.

Uz naglasak da je to zakonsku obaveza držve prema građanima ukazano je na propuste u organizaciji i radu zdravstvenih ustanova tokom posljednjeg talasa pandmeije u Novom Pazaru.

Pored obaveza Fonda za zadravstveno osiguranje da pojasni građana zbog čega se ne izdaju recpti za terapije i lijekove, ukazano je i ona nepotpuno ili pogrešno obavještavanje članova porodica preminulih i hospotalizovanih, neovjeravanje ljekarske dokumentacije prilikom pregleda u kovid ambulanti, te niza propusta koji se odnose a na sve građane koji su upućivani na kućno liječenje i kojima nije pružena adekvatna zdravstvena usluga.

Predstavnici civilnog sektora i novinari su od Kriznog štaba zatražili i prvo transparentnost ali i da se isključi dosadašnja praksa forsiranja pojeidnih medija, prije svega prorežimskih.

Biševac: Sigurno da je imalo propusta i grešaka

Gradonačelnik Novog Pazara Nihat Bičevac se složio da je do sada imalo puno propusta i grešaka i poručio da želi da iskoristi sve resurse i sa NVO sektora i medija.

Čitaj još:   ADŽIĆ: NA CRNU GORU KAO REPUBLIKU SRPSKU NA MORU NI ŽIV, NI MRTAV NEĆU PRISTATI...

On je izrazio spremnost da, kako je podvukao, javnost upoznaju sa istinom i da će novinari ubuduće imati sve podatke koje grad bude raspolagao kao i da će upoznati sa svim mjerama, aktivnostima i dešavanjima.

“Podaci će biti istiniti. Cilj nam je da obavještavamo javnost o dešavanjima u gradu, bolnici. Da istina dopre do naših sugrađana”, poručio je Biševac i dodao da je tokom ovog sastank iznijeto niz dobrih prijedloga i da su svi izrazili spremnost i zajedništvo da se pomogne oboljelima, bolnici i svima koji su pogođeni pandemijom koronavirusa.

Biševac je, praktično drugog dana na poslu, nakon preležane bolesti od COVID 19, naglasio da sve institucije i svaki pojedinc treba da bude odgovoran u ovoj situaciji i najavio da će Krizni štab svakodnevno davati informacije u vezi svega što se dešava u gradu.

“Pored svih institucija, bolnice, angažovanja donatora, volontera, kao humanitarnih organizacija dijaspore, državnih institucija apelujem na svakog pojedinca da ta oogovornost bude prema sebi, prema i svim drugima, svojim roditeljima, naročito starijim jsu oni najugroženiji, da poštujemo preporuke ljekara i kriznog štaba”, poručio je on.

Više organizacija civilnog sektora i medija je prije dva dana uputilo javni poziv donosiocima odluka u Novom Pazaru ukazujući da je Krizni štab grada Novog Pazara institucionalno najodgovornije tijelo za stanje u samom zajednici u vanrednim okolnostima kao i zahtjev kojim se traži ali i redovno zasjedanje Kriznog štaba grada Novog Pazara i svakodnevno obavještavanje građana o razvoju situacije, davanje instrukcija, savjeta i preporuka, kako bi svi zajedno mogli da se nose sa pandemijom i doprinose umanjenju njenih posljedica.

“Svakodnevno informisanje o broju testiranih, broju obolelih, broju hospitalizovanih, broju umrlih naših sugrađana, kako u Opštoj bolnici u Novom Pazaru, tako i u drugim COVID-bolnicama u širom Srbije. Svakodnevno ažuriranje spiskova neophodnih materijalnih resursa kako bi humanitarni procesi u gradu bili koordinisani

Čitaj još:   AMK Novi Pazar o planovima za ovu godinu: Nema razloga da uspehe ne ponovimo

Svakodnevno ažuriranje spiskova neophodnih ljudskih resursa (volontera, tehničkog i ekspertskog osoblja) kako bi građani znali gdje, kada su a i kako mogu pomoći, i kako bismo imali osnov za potraživanje stručne pomoći od međunarodnih organizacija i drugih subjekata koji mogu da upute stručnu i tehničku podršku (ekipe i mobilne klinike)“, stoji u navedenim zahtjevima koji su ponovljeni i na današnjem sastanku.

Civilno društvo i mediji u Novom Pazaru su poručili da stavljaju sve svoje kapacitete na raspolaganje Kriznom štabu Novog Pazara kako bi ovu borbu učinili što lakšom za sve i efikasnijom za one koji se bore za svoj život.

Izvor: SNews

Nebo nije granica za ljubav i podršku najmlađima

Nebo nije granica za ljubav i podršku najmlađima Učenici petog Read more