IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

NAJEZDA SLIJEPIH MIŠEVA: Stručnjak otkriva kakve su šanse da nam prenesu koronu… (foto i video)

Žive u pukotinama zgrada u Beogradu ali i u drugim gradovima u regionu…

BEOGRAD: Regija, Zanimljivosti, vijesti, četvrtak… 16: 06. 2020… 18: 21… NAJEZDA SLIJEPIH MIŠEVA: Stručnjak otkriva kakve su šanse da prenesu koronu… (foto i video)

U proteklih nekoliko mjeseci biolozi specijalizovani za proučavanje slijepih miševa, ispred Prirodnjačkog muzeja u Beogradu i Instituta za sva biološka istraživanja „Siniša Stanković“, primaju povećan broj poziva od strane svih zabrinutih građana u vezi sa aktivnošću slepih miševa u gradovima…

Ne žale se Beograđani više samo na komarce već i na sve veći broj slepih miševa. Nisu više sigurni da li je to uobičajeno u ovo doba godine.

Kristijan Ovari, biolog iz Beogradskog zoo vrta, rekao je da slijepi miševi uvijek plene pažnju, bilo kada je riječ o legendi o besnilu, ili o vampirima, koronavirusu… On je rekao da korona koju slijepi miševi imaju nije ista ona koju imaju ljudi.

– Komarci su podstanari u kući, a slijepi miševi su dobri u ovoj priči, jer su oni u toku noći pojedu i do 300 komaraca na sat vremena. Ovo je doba kada u godini kada su slijepi miševi posebno aktivni zato što u ovo doba imaju a i male- rekao je Ovari.

Čitaj još:   Umro crnogorski biznismen BRANO Mićunović... (foto)

Ovari je rekao da slIJepi miševi “fantastično prilagodili su urbanom sistemu ekosistemu” i da žive u pukotinama zgrada u “našoj lošoj izolaciji”…

“Zbog toga u ovim toplim noćima možemo primjetiti i skoro pa i tu veliku aktivnost slepih miševa u parkovima, ili oko zgrada i uličnog osvetljenja. Ali, nema razloga za brigu! Oni samo žive svoj život. Čovjek im nije ni od kakvog interesa da bi ga napadali u letu, sletali na njega, grebali ili ujedali…

Nisu opasni ni za djecu, niti će se uplesti u kosu, što je jedna od onih a samo najčešćih zabluda. Ako nam se učini da se slijepi miš ustremio ka nama, vjerovatno pokušava da ulovi insekta koji u našoj neposrednoj blizini. Oni nemaju i ne mogu imati epitet „štetočina“ koji često ide uz, na primer, glodare i insekte”, piše u saopštenju.

izvor agencije

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more