IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

PRIŠTINA: Krenula gradnja Centralne džamije na Kosovu … (foto + video)

Vjernicima u Prištini godinama je nedostajala velika džamija, pogotovo da se petkom, kada se na džumi okuplja mnogo više vjernika nego kao ostalim danima u nedjelji…

PRIŠTINA: Kosovo, Zanimljivosti, Putovanja, vijesti, nedelkja, 19:07. 2020… 07: 55… PRIŠTINA: Krenula gradnja Centralne džamije na Kosovu … (foto + video)

Punih je osam godina od postavlajnja kamena temeljca tako da su evo počeli radovi na izgradnji centralne džamije u Prištini u prisustvu kao predsjednika Islamske zajednice Kosova (IZK) muftije Naima Trnave i njegovih saradnika.

Muftija Ternava je u ime Predsjedništva IZK-a čestitao građanima Kosova početak izgradnje ove džamije, te se zahvalio svima koji su doprineli da se ona gradi, počevši od Fondacije Diyanet iz Turske, Predsjedništva BIK-a, opštine Priština do svih koji su pružili doprinos, saopšteno je iz IZK-a.

“Dragi i poštovani vjernici, na Kosovu i u dijaspori, gdje god da se svi vi i nalazite, dozvolite mi da sa ovog već sada svetog mjesta čestitam početak rada na izgradnji centralne džamije u Prištini. Molim Boga da nam pokloni zdravlje i blagostanje kako bismo svi mi a u što kraćem roku završili radove na izgradnji ove prištinske ljepotice“, naglasio je Ternava.

Čitaj još:   OTKRIVENA Ilegalna plantaža marihuane u vrijednosti milijardu $... (foto i video)

Vjernicima u Prištini godinama je nedostajala velika džamija, pogotovo ako se zna da petkom, kada se na džumi okuplja mnogo više vjernika nego svih ostalih dana u nedjelji.

Kamen temeljac za izgradnju centralne džamije u naselju Dardanija, a tu je u blizini centralne zgrade Pošte Kosova, postavili su u oktobru 2012. godine tadašnja predsjednica Kosova Atifete Jahjaga, tadašnji premijer Hašim Tači i kosovski muftija Trnava.

Što se tiče kašnjenja sa početkom gradnje muftija Trnava prije par mjeseci izjavio da je opština Priština pet godina kasnila sa projektom, jer nije dala ISK urbanističke uslove da bi počelo detaljno sastavljanje projekta džamije, dok je ostatak vremena potrošeno na izradu projekta.

Za izgradnju centralne džamije, Ternava je u intervjuu lokalnim medijima rekao da je prikupljeno 40 miliona eura.

Kako je ranije saopćeno, džamija će biti izgrađena na površini od osam hiljada kvadratnih metara i imaće četiri munare i 50 kubeta. Svaka od četiri munare će imati po tri šerefe.

Čitaj još:   POBJEDA ZA HISTORIJU: BiH u "grupi smrti" razbile Azerbejdžan... (foto i video)

Izvor: agencije AA

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more