IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

Istanbul Bašakšehir sa Edinom Višćom, prvi put do naslov prvaka Turske… (foto + video)

Medipol Basaksehir mladi klub sa Bosfora u odnos na brojne turske gigante s tradicijom dužom od 100 godina, osnovan je 1990. god, a njegov osnivač je tadašnji gradonačelnik Istanbula Nurettin Sozen, odnosno Grad Istanbul…

ISTANBUL: Svijet, Sport, fudbal, Zanimljivosti, vijesti, ponedeljak, 20: 07. 20 20…10: 35… Istanbul Bašakšehir sa Edinom Višćom, prvi put do naslov prvaka Turske… (foto + video)

Ekipa turskog prvoligaša Medipol Basaksehira prvi put u historiji osvojila je titulu prvaka Turske, javlja dopisnik regionalnog portala iBalkan.net sa lica mjestra sa stadiona imena “Fatih Terim”.

Tim bh. fudbalera Edina Višće osvojio je titulu kolo prije kraja Super lige. To je za rukom pošlo timu Bašakšerhir koji je predhodne večeri na evropskoj strani grada Megaapolisa Istanbula svom stadionu pobijedio je Kayserispor, koji s klupe predvodi Robert Prosinečki, rezultatom 1:0. Gol odluke postigao je Takdemir u 19. minuti.

Edin Višća je u 36. minuti promašio penal. Brzonogi Zmaj unatoč tome igra odličnu sezonu i najbolji je igrač svog tima sa 12 golova i 12 asistencija….

Bašakšehir je večeras u pretposljednjem kolu Super Lige Turske je i ugostio ekipu Hes Kablo Kayserispora. Tokom utakmice na stadionu “Fatih Terim” dva puta je nestajalo struje pa je utakmica bila prekinuta. Završena je a sa konačnim rezultatom 1: 0…

Čitaj još:   LOPTA TREPNULA, ALI CRNA MAMBA NIJE: Potez koji najbolje pokazuje kakav je Kobi ZAISTA bio... (foto i video)

Turski prvoligaš je postao prvak Turske s obzirom da je kao sada već viceprvak Trabzonspor poražen od Konyaspora na domaćem terenu rezultatom 4: 3.

U 60 godina postojanja a Super lige Turske, osvojiti titulu prvaka zemlje za rukom je pošlo samo pet klubova, i to Bešiktašu, Fenerbahčeu, Galatasarayu , Trabzonsporu i Bursasporu. Prema tome, Basaksehir je šesti klub s titulom prvaka Turske.

Basakšehir će igrati i final turskog Super kupa protiv pobjednika i to Ziraat Kupa Turske, u čijem finalu će se sastati Trabzonspor i Alanyasopar.

Osim toga, Basaksehir nastavlja nizati uspjehe i u UEFA Evropa ligi, gdje je već zauzeo mjesto među 16 najboljih ekipa. U prvom susretu je Basaksehir je pobijedio Kopenhagen rezultatom 1: 0, revanš utakmica je na rasporedu 5. augusta.

Sve do juna 2014. godine klub je djelovao u tom okviru Istanbul Buyuksehir Belediyespor, a od 2014. nastavlja djelovati izvan Gradske uprave, odnosno kao fudbalski klub Istanbul Bašaksehir. Domaće utakmice igra na stadionu “Fatih Terim” u istanbulskoj četvrti Bašakšehir.

Basaksehir je u sezoni 1992.-1993. ostvario plasman u 2. Ligu Turske, a pet godina kasnije u ligu iznad (1. Liga Turske). 2006. godine klub preuzima turski fudbalski stručnjak Abdullah Avci, koji s istim timom Bašakšehirom sezonu završava kao drugoplasirani na tabeli, čime svoje ime upisuje u historiju kluba i prvi put ga uvodi u Super ligu Turske.

Abdullah Avci je Basaksehir vodio praktično sve do 2019. godine, kada je on preuzeo Bešiktaš, uz izuzeće od 2011. do 2013., bio selektor reprezentacije Turske. Avci se bez ikakve sumnje smatra jednim od najzaslužnijih imena za uspjeh koji je ostvario istanbulski klub Bašakšehir…

http://iBalkan.net

Čitaj još:   STRAVA PRIZOR IZ BEOGRADA: Dvoje mrtvih, kabina kamiona visi nad Dunavom... (foto)
NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

Kvartet u Novom Pazaru

 Rukometni klub Novi Pazar angažovao je golmana Janka Gemaljevića, srednjeg Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more