IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

SARAJEVO: Opet veliki broj zaraženih, dva pacijenta umrla na Podhrastovima… (foto)

Epideomiologinja Aida Pitić kazala da je jako zabrinuta razvojem situacije i novim rastom broja osoba zaraženih koronavirusom u Bosni i Hercegovini …

SARAJEVO: BiH, recepti, Zanimljivosti, vijesti, srijeda, 22.07.2020… 00: 12 SARAJEVO: Veliki broj zaraženih, dva pacijenta umrla na Podhrastovima… (foto)

U Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu testirano je 308 uzoraka na prisustvo koronavirusa.

Kako je za medije potvrdila generalna direktorica KCUS-a prof. dr. Sebija Izetbegović, u Sarajevu je bilo 67 pozitivnih pacijenata, u Goraždu četiri, Kaknju tri te Vitezu dva.

Također, deset retestiranih pacijenata bilo je pozitivno.

U izolatoriju na Podhrastvima smješten je 61 pacijent, a dva su jučer preminula.

Aida Pitić kazala je naglasila paradoks borbe ljekara s virusom dok a jesu su se građani ne pridržavaju mjera, učestvuju na raznim skupovima i druže se.

Prema njenim riječima, jako je zabrinuta, jer nam dolazi vrijeme sezonskih gripa.

“Ako mi svaki dan u BiH imamo skoro 300 novozaraženih, evo jutros u Sarajevu imamo 90 novootkrivenih slučajeva, imamo dvoje umrlih u protekla 24 sata, zdravstveni resursi se troše, ljudi, sredstva, zaštitna oprema, mi godišnjih odmora maltene da nemamo i, kada imamo, jedni drugima uskačemo. A pri tome ljudi ne poštuju preporuke, održavaju se skupovi, svi se druže, nismo lično odgovorni, što se pokazuje u broju novootkrivenih. To je taj haos. Dolaze nam sezonske gripe i ja sam jako zabrinuta”, poručila je ona.

Čitaj još:   DŽEHENEM I PAKAO SIŠLI U IZRAEL: Nećete vjerovati koliko je izmjereno "C" u Sodomu...

“Nama je nedostatak svega, nama je nedostatak kontrole, nedostatak i svega dovoljnog broja uposlenika u zdravstvu, nama nedostatak dovoljne količine zaštitne opreme i nedostatak koordinacije. Ako imate osobe koje su i same u kućnoj izolaciji, dobili rješenje o izolaciji,one hodaju, sačekaju policiju i odu u grad. I onda ne možemo reći krivi su zdravstveni radnici. Svi smo krivi, jer smo došli u ovu situaciju.”

izvor agencije

PROGNOZA ZA PETAK: Oblačno, mjestimično sa pojačanom kišom…

U Bosni će danas biti pretežno oblačno, mjestimično sa pojačanom Read more

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more