IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

Ljekari UKC-a Tuzla se vratili iz Sandžaka: “TAKVU DOBRODOŠLICU NIKADA NISMO DOŽIVJELI”

Tim ljekara i medicinskih tehničara s Univerzitetskog kliničkog centra (UKC) Tuzla vratio se danas u kući, nakon što su dvije sedmice proveli u Novom Pazaru pomažući kolegama iz tamošnje Opće bolnice u borbi protiv epidemije koronavirusa.

– Bilo je lijepo biti prvi među jednakima i čuti da svakog člana tvog tima hvale, ne samo po stručnosti, nego i po kolegijalnosti i privrženosti radu. U Novom Pazaru vidjeli smo slike slične onima u Italiji i španiji. Vrlo brzo situacija je stavljena pod kontrolu, jedan dio pacijenata nije bilo moguće spasiti, ali je veliki dio onih sa srednje teškom i teškom kliničkom slikom izliječen zahvaljujući kolegama iz respiratornih centara, na trijaži i infektivnim odjeljenjima – rekao je šef medicinskog tima s UKC-a dr. Zijah Rifatbegović.

Rifatbegović je tokom boaravka u Novom Pazaru kao hirurg radio operativne zahvate nad COVID pozitivnim pacijentima.

– Svi pacijenti koji su trebali biti operisani su urađeni po principu urgentnih intervencija. U crvenoj zoni smo operisali pacijente koji su imali COVID-19, ali i ove druge kojima je bio potreban hitan hirurški tretman. Narod Sandžaka je prepoznao našu požrtvovanost i koristim prilku da se zahvalim narodu Sandžaka na dobrodošlici. To je jedno iskustvo, svi smo se složili, koje u životu nismo doživjeli – rekao je dr. Rifatbegović.

Čitaj još:   RAŠKO Konjević: Ili sam ja dio organizovane grupe koja ugrožava bezbjednost premijera, ili je DRITAN Abazović PATOLOŠKI LAŽOV...

On navodi da je situacija u Sandžaku sada puno bolja te da je po njihovom odlasku bilo hospitalizirano 126 pacijenata, a od toga su tri bila na respiratoru, dok su taj dana zabilježena dva smrtna slučaja. Za usporedbu, na dan kada su došli, samo tu noć je bilo deset smrtnih slučajeva.

Anesteziolog dr. Damir Pištoljević kaže da su po dolasku u Novi Pazar zatekli dramatično stanje u Općoj bolnici posebno na intenzivnon njezi.

– Značajan broj pacijenata bio je mehaničkoj ventilaciji, bilo da su intubirani ili na neinvazivnoj mehaničkoj ventilaciji. Svi ti pacijenti su životno ugroženi. Većina Opće bolnice je pretvorena u COVID centar. Bilo je teških pacijenata na raznim odjelima. Imali smo odličnu saradnju s kolegama iz Novog Pazara, ali i Kraljeva i Kragujevca koji su došli da pomognu – kaže dr. Pištoljević.

Direktor uKC-a Tuzla dr. Vahid Jusufović kaže da su kolega donijeli dobra iskustva i utiske.

– Nemamamo novi zahtjev da naše kolege idu u Sandžak, ali ukoliko bude potrebe već imamo dobrovoljce. Boravak tamo je značajno iskustvo za sve. Kako reagirati kad se sistem raspadne je nešto što se ne može naučiti iz knjiga – rekao je Jusufović.

Čitaj još:   Novinar, saopštio STRAŠNE VIJESTI sa Ade Ciganlije...
Novi Pazar, 5. aprila 2020 – Pripadnici Vojske RS koja vrsi dezinfekciju grada. Direktor opste bolnice Meho Mahmutovic izjavio je danas da ocekuje veci broj pacijenata u narednom periodu,zbog nepostovanja mera i preporuka Vlade Srbije i struke. FOTO TANJUG/IRFAN LICINA/ bs

Izvor: Faktor

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more