SARAJEVO: Reis Kavazović donio novu instrukciju za Kurban- bajram… (foto i video)

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Reisu- l -ulema Islamske zajednice u BiH Husein ef. Kavazović donio je novu Instrukciju kojom se određuju novi uslovi obavljanja namaza u džamijama i obavljanje predstojećeg bajram-namaza…

SARAJEVO: Regija, Putovanje, Zanimljivosti, vijesti, ponedeljak, 27. 07…2020 08: 52..SARAJEVO:Reis Kavazović donio novu instrukciju za Kurban- bajram … (foto i video)

Reisu- l -ulema Islamske zajednice u BiH Husein ef. Kavazović navedeo je da se u džamijama klanjaju samo farz namazi, a i radi što kraćeg zadržavanja vjernika u zatvorenom prostoru. Isto pravilo važi kao i za za džuma-namaz. Hutbu ograničiti na pet do sedam minuta, a dovu odmah učiti poslije farza.

Sabah namaz na dan Kurban-bajrama u džamiji će klanjati samo i uz imam i članovi džematskog odbora, dok će ostale džematlije doći samo na bajram- namaz. Džamiju otvoriti 15 minuta pred bajram-namaz i provesti sve mjere zaštite.

Naloženo je otkazivanje masovnih bajramskih svečanosti i prijema, ali kao i drugih vjerskih manifestacija.

Čitaj još:   OVO Voće i povrće ne treba guliti prije konzumacije...

Ukoliko to bude trebalo, navedene mjere provoditi i u danima a sve i nakon Bajrama.

U Instrukciji se vjernici pozivaju na pridržavanje i svih ranije mjera, a i kao što je nošenje maske u džamiji, dezinfekcija prilikom ulaska i da se održavanje potrebne fizičke distance.


Izvor: iBalkan.net / agencije

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});