ZVANIČNO POTVRĐENO: NOVI PAZAR GRAD SA NAJVIŠE UMRLIH OD KORONE U SRBIJI!

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Novi Pazar duže vrijeme je važio za jedno od najvećih žarišta koronavirusa, gdje ju jednom periodu zabilježen veliki broj smrtnih slučajeva, a kapaciteti bolnice prošireni su poljskim objektima koje je obezbjedila vojska.

Na pitanje novinara da li je u ovom gradu zabilježena veća smrtnost, potvrdno je odgovorila dr. Darija Kisić Tepavčević na jučerašnjoj konferenciji...

“Ne možemo da gledamo samo apsolutne brojke, nego i veličinu populacije iz koje potječu te osobe. To je region zemlje gdje imamo i najveću stopu a od mortaliteta, koja označava smrtnost na 100.000 stanovnika, ali i letalitet koji označava broj umrlih od ukupno potvrđenih laboratorijskih slučaja. Oni jesu i mjerilo rizika umiranja i težine kliničke slike i pravovremenosti terapije i adekvatnosti reagovanja…

Čitaj još:   Novi Pazar: Šampionke na prijemu

Znači čitav niz pokazatelja zdravstvenog sistema može da se vidi prema pokazateljima umiranja, tako da to jeste indikator koji nam pokazuje da je tamo bilo najveće opterećenje umiranja u našoj zemlji”, kazala je d.r Darija Kisić Tepavčević.

Inače, do sada je u Srbiji od posljedica korona virusa preminulo 534 osoba, procenat smrtnosti 2,25 posto. U posljednja 24 sata preminulo 8 pacijenata, dvije žene i šest muškaraca. Najviše smrtnih slučaja za 24 sata registrovano je 10 jula – čak 18.

Izvor: Telegraf.rs

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});