IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

Najveći finansijski skandal koji je SVIJET VIDIO: Umješan PLEJBOJ U BJEKSTVU i HOLIVUDSKE ZVIJEZDE… (foto i video)

Umješani PLEJBOJ U BJEKSTVU i HOLIVUDSKE ZVIJEZDE, a premijer zbog toga ide na robiju…

KAULALUMPUR (MALEZIJA): Svijet, Crna Hronika, Putovanje, vijesti, srijeda , 29. 07… 2020…22: 42… Najveći finansijski skandal koji je SVIJET VIDIO: Umješan PLEJBOJ U BJEKSTVU i HOLIVUDSKE ZVIJEZDE… (foto i video)

Bivši premijer Malezije Nadžib Razak osuđen je 12 godina zatvora a sveiz zbog jednog od najvećih finansijskih skandala ikada. Suđenju je prethodila opsežna istraga, a mnogi akteri i dalje izmiču pravdi…

Milijarde dolara iz državnog fonda “1MDB” koji je navodno trebalo da služi za pomoć malezijskom narodu, nestao je u senci globalnog finansijskog sistema.

Prema američkim i malezijskim tužiocima, novac je napunio džepove a to je nekoliko moćnih pojedinaca i korišćen je za kupovinu luksuznih nekretnina , privatnog aviona, umjetničkih djela Van Goga i Kloda Monea uz sve to je i za finansiranje holivudskog blokbastera.

Bes zbog pljačkanja 1MDB-a odjeknuo je širom sveijta, pa su vlasti u najmanje šest zemalja istraživale veliku mrežu a i svih je finansijskih transakcija od švajcarskih banaka do ostrva poreskih rajeva, do srca jugoistočne Azije. Taj skandal je čak doveo do rušenja političke partije koja je upravljala Malezijom sve vreme od kako je postala nezavisna nacija.

“Goldman Saks”, jedna od najmoćnijih banaka Volstrita, suočava sa brojnim krivičnim prijavama u Maleziji -i kaže da namjerava energično da se brani. U međuvremenu, jedan plejboj koji je optužen u SAD i Maleziji i dalje beži od pravde- njegova zloglasna luksuzna super jahta vredna čak 250 miliona dolara sada je u rukama vlasti.

Čitaj još:   MANDATAR MILOJKO Spajić, ne želi ČETNIČKOG VOJVODU: Nova crnogorska vlada bez prosrpske i proruske desnice? (foto, video)

U nastavku možete saznati više o akterima ovog skandala.

Bivši premijer

On je uspostavio fond “1MDB” kako bi navodno pomogao i sa ekonomskom razvoju svoje zemlje 2009. godine. Potiče iz političko aristokratske porodice – njegov otac je bio drugi premijer Malezije, a stric treći premijer. Studirao je u Britaniji i njegovi umereno muslimanski stavovi činili su ga poželjnim na Zapadu. Međutim, on je oduvek imao sumnjiva poslovanja.

Problematična su pitanja u vezi sa sporazumom o francuskoj podmornici iz 2002. godine, kada je bio ministar odbrane. Tvrdilo se da je u okviru a to su dogovora od 1,2 milijarde dolara plaćeno oko 130 miliona dolara, što je i to gospodin Nadžib uvijek negirao.–

Užasno ubistvo jedne mongolske manekenke koja je radila a sve je to prvo kao prevodilac za posao sa podmornicom, izazvalo je daljnja pitanja. Nadžib tvrdi da nikada nije upoznao ženu.

Skandal sa fondom 1MDB počeo je da se otkriva 2015. god kada je utvrđeno da iz njega fali oko 11 milijardi dolara koje je fond dugovao bankama i deoničarima.

U julu 2016. Ministarstvo pravde SAD podnelo je građansku tužbu zbog niza nestanka više od 3,5 milijardi dolara.

– Brojni korumpirani zvaničnici su tretirali javni fond kao svoj lični račun u banci – rekla je tadašnja američka državna tužiteljka Loreta Linč.

Čitaj još:   KADRU OPTUŽILI DA JE MUDŽAHEDIN??? (video)

Malezijske vlasti su ga oslobodile sumnje dok je bio na dužnosti, ali sve nakon tog šokantnog poraza njegove stranke na prošlogodišnjim prvo opštim izborima, sama situacija se dramatično promijenila. Policija je izvršila racije u nekoliko njegovih stanova i zaplenila luksuznu robu i 28,6 miliona dolara u gotovini.

Sada je osuđen na 12 godina zatvora, ali on je već najavio žalbu…

izvor agencije AP

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more