IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

Sandžak Danas istražuje: PREKO 200 PAZARACA UMRLO OD KORONA VIRUSA!

Već skoro mjesec dana građani Novog Pazara postavljaju pitanje koliko je ukupno smrtnih ishoda bilo u našem gradu od posljedica korona virusa. Sve to vrijeme dvije političke opcije krajnje tendeciozno i zlonamjerno su zloupotrebljavale ovu situaciju, i pokušale na taj način da svale krivicu na Zavod za javno zdravlje, Krizni štab, i Grad Novi Pazar, odnosno političku partiju koja je okosnica lokalne vlasti u Novom Pazaru da prikriva broj umrlih.  Zbog komplikovane procedure evidentiranja umrlih o čemu je naš portal vać pisao u ovom ČLANKU, kao i mogućeg neevidentiranja smrti od posljedica COVDA 19 umrlog u kućnim uslovima ili onih umrlih u Kragujevu ili Beogradu, redakcija našeg portala je odlučila da pronađe način stvarnog utvrđivanja broja umrlih u Novom Pazaru od posljedica ovog smrtonosnog virus.

U razgovoru sa epidemiolozima naveli su nam jedan interesantan detalj, da osoba zaražena korona virusom ima i simptom neuobičajeno velikog broja trombova(krvnih ugrušaka) pored plućne embolije. Čest slučaj smrti kod zaraženih je upravo srčani i moždani udar izazvan ovim trombovima. Takođe su nam naveli da ima asiptomatskih slučajeva, gdje osoba nema niti jedan simptom COVID 19, ali smrtni ishod je nastupio uslijed trombova izazvanih korona virusom. Upravo iz svih gorenavedenih razloga mi smo tragali kako se u Evropi računa broj umrlih, i našli smo odgovor, da se svako odstupanje od prosjeka broja umrlih u zadnjih pet godina, po automatizmu pripisuje korona virusu, uzevši u obzir i činjenicu da se mortalitet povećava ili smanjuje u zavisnosti od pozitivnog ili negativnog prirodnog priraštaja koju ima ispitivana populacija.

Ovom prilikom smo se obratili direktoru Javno-komunalnog preduzeća, Eminu Omeroviću, koji je izjavio za naš portal sljedeće:

Dostavili smo vam sve podatke o broju umrlih, i vidjećete da se smrtnost u Novom Pazaru u zadnjih par mjeseci drastično uvećala. Sa tim da napomen da JKP pokriva područije gradskih grobalja, ali ne i seosko područje. Gradskom području pripada oko 85%  svih smrtnih slučajeva, a za seoska područja imaju evidenciju vjerske zajednice. Prosječna smrtnost u Novom Pazaru zadnih pet godina na godišnjem nivou je bila oko 540, a u ovoj godini već smo stigli brojku od 500 smrtih slučajeva.

Dokument JKP “Gradska ćistoća” u prvom svom dijelu daje statističke podatke broja umrlih od 2015. do 2020. godine, zaključno sa 29. 07, a u drugom dijelu ovog istog dokumenta napravljena je usporedba broja umrlih po mjesecima za 2020. i 2019. godinu. Na ovom dokumentu vidimo da je broj umrlih već do sada 501, a kada primjenimo evropski model računanja umrlih od korona virusa dobijamo frapantan podatak da je smrtnih ishoda preko 200, ne računajući seosko područje. Dokument dajemo na uvid čitaocima i drugim medijima.

Foto Sandžak Danas / Broj umrlih po godinama

Drugi dokument, koji se nalazi ispod ovog teksta, govori o dženazama i sahranama po danima, i to u periodu od 22. 06 do 27. 07. Primjećujemo da je povećana smrtnost nakon 25. juna, a da podsjetimo da je Krizni štab Novog Pazara već tada uveo vanredno stanje, čime je sa sebe djelimično skinuo odgovornost. Da podsjetimo da su se ponovljeni parlamentarni izbori održali 1. jula i u Novom Pazaru i to u najvećem piku korona virusa. Stranka pravde i pomirenja kao i Stranka demokratske akcije pozivale su građane i apelovale na njih da u što većem broju izađu na ponovljene izbore, i to u trenucima kada je u Novom Pazaru bio najveći udar epidemije sa najvećim broj smrtnih slučajeva.

Čitaj još:   BEJRUT: Eksplozija ubila više od 100 ljudi, ranjeni hodali ulicama...

Sa tim u vezi moramo analizirati ove dvije političke opcije i istaći kako su sa jedne strane pozivale i alarmirale birače da izađu na ponovljenje izbore, a odmah nakon završetka ponovljenih izbora konstantnim političkim zloupotrebama pokušale da profitiraju na smrti svojih sugrađana optužujući Krzini štab, što je degutantan i moralno upitan čin, ne samo sa političkikog nego i sa ljudskog aspekta. Ko god pokuša da stekne političku ili materijalnu korist koristeći i zloupotreblkavajući epidemiju u vrijeme kada hara COVID 19 neka mu bude na čast i obraz. Sve navedene činjenice prilažemo u dokumentima ispod teksta.

izvor: sandzakdanas.rs

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more