BAJRAM U DOBA KORONE: Muslimani širom svijeta proslavili BAJRAM poštujući mjere socijalne distance…(foto)

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Muslimani širom svijeta danas obilježavaju jedan od najradosnijih vjerskih praznika Kurban-bajram.

Dok će mnogi ove bajramske dane provesti u toplini doma i u krugu najbližih, drugi će ih pamtiti po tome što prvi put nakon dugih decenija naše hadžije nisu bile u prilici biti u Meki.

Bajram-namaz jutros je klanjan u brojnim bosanskohercegovačkim džamijama uz maksimalne mjere opreza i samozaštite. U temeljno očišćenim i dezinficiranim džamijama vjernici su stajali u safovima držeći se propisane fizičke distance i sa maskama na licima.

Na ulazima u džamije vodilo se računa o dezinfekciji ruku i obuće, a svi muslimani trudili su se izbjegavati bliske kontakte.

To se svakako odrazilo i na tradicionalno čestitanje Bajrama, posebno običaj ljubljenja ruku. Oni koji su izbjegli rukovanje, čestitali su jedni drugima Kurban-bajram dodirivanjem laktova.

Čitaj još:   VUK JEREMIĆ: Vučić će se "okliznuti i pasti" na kosovskom pitanju...

Međutim, pandemija je proteklih mjeseci promijenila živote ljudi te utjecala i na najveće vjersko okupljanje muslimana u Meki. Ove godine, prvi put u modernoj historiji, saudijski zvaničnici drastično su ograničili broj muslimana kojima je dozvoljen dolazak u Meku pod strogim zdravstvenim mjerama zbog epidemije koronavirusa. Među muslimanima iz cijelog svijeta koji će uspjeti obaviti hadž ove godine, našlo se i nekoliko Bošnjaka.

izvor. agencije

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});