ISTANBUL: U Aja Sofiji klanjan bajram- namaz nakon 86 godina… (foto i video)

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Vjernici su morali poštivati mjere u cilju sprečavanja širenja koronavirusa, a prethodno je u džamiji i njenoj okolini obavljeno čišćenje i dezinfekciju prostora uoči Kurban bajrama…

ISTANBUL: Svijet, Putovanja, Zanimljivosti, vijesti, petak, 31.07. 2020… 09: 14… ISTANBUL: U Aja Sofiji klanjan bajram- namaz nakon 86 godina… (foto i video)

U istanbulskoj velelepnoj i neprikoslovenoj džamiji Aji Sofiji klanjan je bajram- namaz prvi put poslije 86 godina, javlja sa lica mjesta dopisnik regionalnog portala iBalkan.net…

Vjernici su morali poštivati mjere u cilju sprečavanja širenja koronavirusa među kojima su socijalna distanca, korištenje zaštitnih maski, vlastitih sedžada…

Prethodno je zbog pandemije koronavirusa u džamiji i njenoj okolini obavljeno čišćenje i dezinfekciju prostora uoči Kurban bajrama, čije je obilježavanje počelo jutrošnjim klanjanjem namaza.

Od dana otvorenja Aje Sofije za molitve, 24. jula, redovno su provođene aktivnosti čišćenje i održavanja, pa je istanbulska ljepotica u skladu sa svim epidemiološkim mjerama bila spremna i za prvi bajram-namaz u posljednjih 86 godina.

Čitaj još:   ISTANBUL: Prvi imam Aja Sofija džamije porijeklom BOŠNJAK... (foto)

Nakon podne namaza u četvrtak obavljena je dezinfekcija unutrašnjeg i vanjskog prostora džamije. Pored toga, izvršena je prvo dezinfekcija prostora između Aje Sofije i Sultan Ahmedove džamije te jeizvršena priprema za bajram namaz. Nakon dezinfekcije zidovi i tepisi u Aji Sofiji poprskani su ružinom vodom.

Aja Sofija kao crkva je služila 916 godina, do osvajanja Istanbula, dok je status džamije imala od 1453. do 1934, kada je dobila status muzeja.

Turski sud je 10. jula ove godine poništio odluku nekadašnje Vlade te zemlje kojom je 24. novembra 1934. Aji Sofiji dodijeljen status muzeja. Činom poništenja pomenute odluke, Aji Sofiji je vraćen status džamije.

Kao jedna od najposjećenijih turističkih destinacija u gradu na Bosforu, Aja Sofija je od 1985. godine uvrštena na UNESCO-vu listu svjetske kulturne baštine.

Čitaj još:   Veza između ova DVA horoskopska znaka je "NERASKIDIVA, SVE PRŠTI ..."

Turske vlasti su najavile da će i dalje čuvati sve kulturno-historijske vrijednosti Aje Sofije i to na način da će za vjerske obrede u njoj biti nadležna Uprava za vjerske poslove Turskeo restauraciji, konzervaciji i zaštiti će brinuti Ministarstvo kulture i turizma te zemlje.

Turisti će i dalje moći posjećivati Aju Sofiju, i to besplatno, a freske će se na zidovima će zavjesama biti prekrivane samo za vrijeme namaza u džamiji.

izvor iBalkan.net / agencije AA

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});