ŠOKANTNA TVRDNJA SRPSKE DOKTORICE: “Kovid-19 izaziva sterilitet, osobito kod muškaraca”!

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Istraživanje koje sprovodi dr Dragana Bojović Jović od maja na malom uzorku od 30 žena i 15 muškaraca koji su preležali kovid-19, starosti od 18 do 45 godina, pokazuje smanjenje mogućnosti za ostvarivanje potomstva i sterilitet, odmah nakon izliječenja od virusa.

Ginekolog dr Dragana Bojović Jović, specijalista za fertilitet, rekla je za “Kurir” da je kod 10 od 30 pacijentkinja primjetan poremećaj u menstrualnom ciklusu, nakon ozdavljenja.

“Poremećaju su drastični, takvi da ne bi mogle da zatrudne, a i čak i kad bi uspjele, uslijedio bi pobačaj. Dakle, trećina žena ima problema sa sterilitetom kao posledicu korone”, smatra dr Bojović Jović.

“Koronavirus toksičnim efektima utiče i na reproduktivno zdravlje žena. Jedan od njih je i smanjena saturacija kiseonikom, tj. smanjena zasićenost krvi kiseonikom, koji je neophodan za rad svih ćelija u organizmu”, dodaje ona.

Čitaj još:   PODGORICA: I BiH na listi država čiji građani mogu na ljetovanje u Crnu Goru... (foto)

Kaže da prati žene i muškarce nakon oporavka od kovida-19. Prema njenim riječima rezultati kod muškaraca su lošiji. Od njih 15, koliko je učestvovalo u istraživanju, samo jedan muškarac imao je dobar spermogram.

“Čovjek koji ima djecu i imao je potpuno uredan broj spermatozoida – više od 15 miliona, urednu morfologiju (više od 4% spermatozioda normalnog oblika) i imao više 32 % progresivno pokretnih spermatozoida, sada ima 13 miliona njih, 2% normalnog oblika i 18% pokretnih. To znači da ne može da oplodi jajnu ćeliju prirodnim putem, jedino vantjelesno. A rizično je i kakav je DNK spermatozoida jer bi u slučaju oplođavanja postojala mogućnost da plod, odnosno dijete, ima anomalije. Posljedice kovida još nisu sagledane na nivou genetskog efekta”, zaključuje Bojović Jović.

Čitaj još:   SARAJEVO: Reis Kavazović donio novu instrukciju za Kurban- bajram... (foto i video)

Doktorica napominje da ovo ne znači da je istraživanje konačno, jer popravljanjem cjelokupne kliničke slike nakon bolesti, mogu da se riješe i problemi sa sterilitetom.

Za detaljnu i konačnu presudu potrebno je veće istraživanje koje traje mnogo duže.

izvor: SB

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});