SARAJEVO: Direktorica Izetbegović, najavila uvođenje rigoroznih mjera…

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Ne znam da li je neko zakazao, ali nešto nije uredu, to je sasvim očigledno, imati toliko novozaraženih je previše… 

SARAJEVO: BiH, recepti, Putovanje, vijesti, subota, 01. 08.2020… 21: 41…  SARAJEVO: Direktorica Izetbegović, najavila uvođenje rigoroznih mjera…

Morat će se uvesti mnogo restriktivnije epidemiološke mjere, građani ne poštuju mjere, ne nose maske i to je najopasnije. Ako poštujemo sve mjere, možemo se izboriti sa problemom, kaže u razgovoru za Dnevnik 2 BHRT-a prof.dr. Sebija Izetbegović, generalna direktorica Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS).

O eksploziji broja zaraženih u Kantonu Sarajevo, prof. dr. Izetbegović kaže da se ne poštuju epidemiološke mjere:

Objašnjenje ne teba tražiti daleko. Dovoljno vam je da prođete gradom i vidite da građani uopšte ne poštuju mjere, ne nose maske. Čak i oni a koji nose maske, ne nose ih uglavnom propisno i da se okupljaju čak i u velikom broju bez poštovanja fizičke distance. To je najopasnije”.

O postojanju još nekih kritičnih tački za širenje koronavirusa, kaže:

Čitaj još:   Dr Kon o zabludi u vezi sa koronom: “Ovaj virus je pokazao da ništa ne znamo o njemu...” (foto + video)

– Pa naravno, ti koji se kreću gradom otići će kasnije kući da ili će, kao jučer, da obiđu svoje starije članove porodica pa će to što pokupe u tim svojim šetnjama donijeti kući. Dakle, nije bitno gdje se okupljate, prvo opasnije je naravno u zatvorenim nego na otvorenim prostorima. Ali svakako je obavezno nošenje maski i poštivanje fizičke distance, a da ukoliko se radi o većem broju prisutnih”.

O eventualnom uvođenju restriktivnijih mjera, prof. Izetbegović kaže:

– Ja mislim da će se morati uvesti mnogo restriktivnije mjere. Jer, čće se vidjeli ako ste na samom početku, tamo februar- mart da su građani a i mnogo striktnije poštovali mjere, pa smo mi pandemiju držali i pod kontrolom i bili smo jedna od najuzornijih zemalja, čak u svijetu. Svi su izražavali osobito poštovanje prema načinu na koji funkcioniramo. Međutim, u jednom trenutku, kada je došlo do gubitka bolesnika i na neki način do nekog prilično mogućeg gašenja zaraze, došlo je i do potpuno neobjašnjive relaksacije i prestanka poštivanja osnovnih mjera opreza i čuvanja. I , evo sad imamo ovo što imamo, ovo je zaista jako loše i vodi nas prema lošem scenariju.

Sebija Izetbegović je rekla kako na Odjelu na Podhrastovima trenutno leže 64 pacijenta.

Čitaj još:   GORI NA BLISKOM ISTOKU: U izraelskim napadima ubijena 32 PALESTINCA, likvidirano šest članova iste obitelji...

– U toku noći imali smo, na žalost, četiri smrtna slučaja, tako da su svi pokazatelji vrlo loši i mislim da bi se morale poduzeti mnogo striktnije mjere”

izvor iBalkan.net / agencije

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});