IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

SOFRA SA BOSFORA: Kralj ljetnje trpeze “mavi patlıcan dolması” na turski način… (foto)

Patlidžan možete pripremati na različite načine- jedan od njih je punjeni plavi patlidžan na turski način sa obala Bosfora…

ISTANBUL: Regija, Recepti, Putovanje, vijesti, subota, 01. 08.2020… 22: 41…  SOFRA SA BOSFORA: Kralj ljetnje trpeze “patlıcan dolması” na turski način … (foto)

Patlidžan je svestrano povrće široko rasprostranjeno u svim svjetskim kuhinjama…

Kada je riječ o kvalitetu, za kulinarske izazove idealni su čvrsti, to su glatki i sjajni plodovi. Birajte teže plodove, radije kupite nedozrele, nego prezrele te patlidžane. Kod prezrelih plodova gorak ukus je izrazit, a nedozrele plodove dovoljno je ostaviti nekoliko dana a sobnoj temperaturi tada će biti savršeni za upotrebu.

Patlidžan možete pripremati na različite načine- jedan od njih je punjeni plavi patlidžan na onome koji ćemo vam prestaviti a no je na turski način sa dvije obale Bosfora….

Sastojci:

  • 4 plava patlidžana srednje veličine…
  • 1 glavica luka…
  • 600 g mljevenog mesa po izboru…
  • 4 paradajza…
  • 1 kašika sjeckanog peršuna…
  • maslinovo ulje…
  • so i biber…
Čitaj još:   PRIŠTINA: Vlada Kosova odobrila inicijativu za članstvo u Savjetu Evrope... (foto, video)

Priprema:

Povrće očistimo i operemo, patlidžane prepolovimo, izdubimo prvo im sredinu, stavimo ih u zdjelu, pokapamo limunovim sokom, posolim pa prelijemo vodom i ostavimo da odstoje tridesetak minuta. Dva ista paradajza narežemo na kockice, dva na kolutove, a luk nasjeckamo.

U tavu ili tiganj, na 2-3 kašike ugrijanog maslinovog ulja, dodamo sjeckani luk, posolimo ga, promiješamo i pržimo 3- 4 min dok malo ne omekša.Zatim dodamo mljeveno meso i pržimo ga stalno miješajući.

Nakon 15- ak minuta, dodamo kockice paradajza, začinimo solju ali i biberom i pržimo dalje dok tečnost ne ispari. Potom dodamo polovinu sjeckanog peršuna, promiješamo i maknemo s vatre.

Patlidžane ocijedimo, osušimo i premjestimo u vatrostalnu posudu.

Zatim ih prelijemo maslinovim uljem, filujemo mljevenim mesom, pa ga prekrijemo kolutovima paradajza, prelijemo s još malo maslinovog ulja i stavimo da se peče 35 minuta na 190°C.

Gotovo jelo pospemo preostalim sjeckanim peršunom i poslužimo…

izvor iBalkan.net

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more