IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

Eksplodiralo u Sarajevu: Novih 167 zaraženih, umro 37- godišnjak od korone virusa! (foto)

Od testiranih 375 uzoraka Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu,danas je potvrđeno je 210 novih pozitivnih slučajeva na koronavirus, od toga čak 167 je u Sarajevu…

SARAJEVO: Regija, recepti, Putovanje, vijesti, utorak 04. 08. 2020… 10: 51… Eksplodiralo u Sarajevu: Novih 167 zaraženih, umro 37- godišnjak od korone virusa!(foto)

Situacija u Bosni i Hercegovini u vezi s koronavirusom je teška, ali još pod kontrolom, ocijenio Goran Čerkez, član Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva i pomoćnik ministra za javno zdravlje FBiH, prenosi RSE.

Kako je za medije potvrđeno iz KCUS pozitivnih 16 je u Travniku, Goraždu osam, Kiseljaku pet, Bugojnu, Kreševu i Vitezu četiri dva u Donjem Vakufu.

U izolatoriju KCUS-a na Podhrastovima preminuo je pacijent 1983. godište.

Trenutno u izolatoriju na bolničkom liječenju nalazi se 71 bolesnik.

Prva tri mjeseca pandemije, dok su postojale restriktivne mjere, BiH je, što se tiče broja oboljelih i umrlih od koronavirusa, dosta dobro stajala. Kako su mjere popustile, definitivno su se i građani opustili. Sada, kada je sve na ličnoj odgovornosti i kada je broj zaraženih sve veći, zašto je i pridržavanje osnovnih mjera zaštite predstavlja problem, je pitanje iz medija za Gorana Čerkeza?

Čitaj još:   Dnevni horoskop za 3. februar 2024. godine

Znate, veliki broj ljudi je, ja shvatam, već zamoren. Ali, morate shvatiti da su zamoreni i zdravstveni radnici, oni koji liječe zamoreni i epidemiolozi, svi imamo jedan zamor i zasićenje. Međutim, ovdje, kad govorim o osobnoj odgovornosti– da, ona je osobna odgovornost – mi imamo i odgovornosti po određenim naredbama, gdje su, recimo, vlasnici firmi dužni da osiguraju provođenje mjera. Neko ko radi u nekoj radnji u koju ulaze ljudi, on je odgovoran da ne pruži uslugu osobi koja ignoriše takve mjere, pa čak i da pozove policiju ili da interveniše.

Ja bih rekao da smo mi malo i kulturološki takvi, da volimo da ignorišemo mjere. Nažalost, ponašamo se sasvim drugačije u inostranstvu. Vani ako odete, vidite u jednoj Njemačkoj, ako uđete u neki restoran, svi vas gledaju s čuđenjem ukoliko nemate masku, znate odmah da ćete platiti kaznu. Kod nas, ako uđete sa maskom, onda vas gledaju kao svemirca, kako ste ušli sa maskom, zašto će vam maska i slično…

Čitaj još:   UŽAS I HOROR U SRBIJI! Iz Dunava isplivao leš sa vezanim rukama i nogama, mještani prestravljeni... (foto)

izvor (S.B)

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more