TUGA DO NEBA: Mujezin Osman Aslan preselio na Ahiret od srčanog udara u Aja Sofiji… (foto i video)

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

OSMAN Aslan je tokom obavljanja dužnosti u Aja Sofiji doživio je infrakt na radnom mjestu…

ISTANBUL: Svijet, Crna Hronika, vijesti, četvrtak, vijesti, 06. 08. 2020… 09: 21… TUGA DO NEBA: Mujezin Osman Aslan preselio na Ahiret od srčanog udara u Aja Sofiji… (foto i video)

Mujezin Osman Aslan preselio je na Ahiret od srčanog udara u Aja Sofiji, koja je nedavno vraćena u funkciju gradske džamije, sve je saopćila gradska uprava.

OSMAN Aslan je srce prestalo da kuca predhodnog dana tokom obavljanja volonterskih dužnosti vodiča u Aja Sofiji.

Gradska uprava izrazila je porodici i rodbini Osmana Aslana veliku žalost i koja ih je zadesila.

„Izražavamo i pridružujemo se tugi koja je zadesila porodicu i rodbini mujezina Osmana Aslana, koji je , koji je on doživio tokom obavljanja volonterskih dužnosti vodiča u džamiji Aja Sofiji“, navedeno u samom saopćenju.

Status Aja Sofije nedavno je promijenjen, te je nakon 86 godina, koliko dugo je bila muzej, ponovo pretvorena u džamiju.

Čitaj još:   Erdogan poslije Aja Sofije "oslobađa" i džamiju Al Aksu!!! (foto i video)

Tadašnja Crkva Sveta Sofija je sagrađena 537. godine, u džamiju pretvorena 1453. godine, odmah pošto su trupe sultana Mehmeda Osvajača oslobodile grad Konstantinopolis današnji Istanbul.

Pet stoljeća kasnije, 1935. godine Ataturk je pretvorio u muzej. Osamdeset šest godina kasnije, status Aja Sofije je vraćena u predhodni statust i opet je postala džamija…

izvor iBalkan.net / agencija aa

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});