IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

OTVARANJE DŽAMIJA: Prvi džuma-namaz u Novom Pazaru nakon pauze zbog COVID-19

Pazarske džamije su od srijede otvorene za vjernike poslije skoro dva mjeseca zabrane klanjanja u džamijama zbog katastrofalne situacije sa koronavirusom u ovom gradu. Danas je prvi džuma-namaz kojem su vjernici prisustvovali poslije duže zabrane obavljanja ove, ali i ostalih pet dnevnih molitvi koje su propisane muslimanima.

Islam propisuje svakom punoljetnom muslimanu pet dnevnih molitvi, a posebno je važan džuma-namaz petkom.

Jedan od tih vjernika je Amel Hajrović iz Novog Pazara, koji ima 30 godina.

Priča da ga je vijest o otvaranju džamija obradovala i da je bio presrećan kada je video odluku Islamske zajednice.  Smatra da je trebalo da bude donijeta i ranije i da su džamije trebalo da budu otvorene, jer su mnogi drugi objekti radili.

“Dok su džamije bile zatvorene, kladionice su non stop radile, čak i u najvećem jeku pandemije. Opšte je poznato da je vjerovatnoća za širenje zaraze mnogo veća u kladionicama nego u džamijama. Zbog malog prostora, zbog neposrednog kontakta, zbog korišćenja istih hemijskih olovki, onih lista i tiketa itd. Samo apelujem na vjernike, da nose maske i da poštuju distancu” ističe Amel Hajrović.

Prema podacima koje ovih dana saopćava Opšta bolnica Novi Pazar i Zavod za javno zdravlje ovog grada, broj zaraženih značajno opada, kao i broj preminulih i onih koji su smješteni na bolničko liječenje. To je bio razlog da Islamska zajednica u Srbiji za vjernike otvori vrata svojih džamija kako bi mogli da nesmetano obavljaju molitve.

“Za vrijeme prvog talasa džamije su bile zatvorene, za vreme ovog drugog talasa isto, razumijem islamsku zajednicu, ali zašto zatvaraju džamije, a kafiće ne? Naša omladina je više po kafićima nego po džamijama, to je žalosno, ali je istina. Hvala Allahu, danas smo klanjali džumu poslije dužeg vremena, žao mi je što nismo imali priliku da obavimo i Bajram namaz, nadam se da će Allah ovom narodu olakšati i sačuvati nas ovih iskušenja” rekao je Sabit Ibrahimović za Nova.rs.

Čitaj još:   NOVI PAZAR: Četiri izborne liste za lokalne izbore, u petak u ponoć ističe rok za... (foto)

Islamska Zajednica u Srbiji je u odluci o otvaranju džamija zabranjuje održavanje masovnih skupova, predavanja, mevluda i ostalih vjerskih aktivnosti.

Naredili su imamima džamija da maksimalno skrate obavljanje molitvi i zabrane bilo kakva zadržavanja unutar džamija.

Pozivaju sve vjernike da poštuju mjere koje je donijela Vlada  Srbije, da nose maske i drže socijalnu distancu.

Islamska zajednica je apelovala na vjernike starije dobi da do danjeg ne posjećuju džamije i da molitve obavljaju kod svojih kuća i zabranila dovođenje maloljetne djece u džamije u cilju njihove zaštite, ali i oslobađanja džamijskog prostora za vjernike kojima je molitva obavezna.

Asmir Crnovršanin, imam Melajske džamije u centru Novog Pazara, je tokom svoje poruke vjernicima poručio da iz prethodnih mjesec dana treba da izvuku pouku koliko je čovjek nemoćan bez pomoći Božije i koliko život brzo nestaje.

“Mnogo je naših komšija, sugrađana i dobrih vjernika izgubilo svoje živote u prethodnih mjesec i po dana, to je veliko iskušenje, a možda i kazna, Allah najbolje zna. Mi prije nismo cijenili vazduh, a sada smo vidjeli koliko je on važan, mnogo naših sestara i braće otišli su sa ovog svijeta zbog nedostatka vazduha, pa budemo zahvalni Bogu što nam je dao tu blagodat da imamo vazduh i da smo ostali na ovom svijetu, sa manjim ili srednjim simtomima, jer odgovorno tvrdim da je 70 odsto nas bilo zaraženo ovim virusom”, poručio je efendija Asmir vjernicima poslije molitve.

Čitaj još:   PODGORICA: Za ALMIRA Seferovića ne postoje prepreke, izazovi prilika za rast... (foto, video)

Novi Pazar inače ima preko 60 džamija, od kojih je njih sedam radilo sve vrijeme u trajanju pandemije i one su dio Rijaseta Islamske zajednice Srbije, dok su ostalih pedestak džamija otvorene od jučer i njima rukovodi Islamska zajednica u Srbiji čiji je centar u Sarajevu.

Foto: Irfan Ličina/Nova.rs

Izvor: Nova.rs

Nebo nije granica za ljubav i podršku najmlađima

Nebo nije granica za ljubav i podršku najmlađima Učenici petog Read more