IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

HRONIČNI UMOR, OŠTEĆENJE SRCA, PLUĆA, BUBREGA I MOZGA: Spisak je posledica korona virusa šta POSEBNO BRINE ljekare… (foto i video)

Popis dugotrajnih simptoma Covid- 19 sve duži je i raznovrsniji nego što je naučna zajednica mogla i da zamisli: od umora i ubrzanog rada srca pa do maglovitog razmišljanja, trajnog gubitka mirisa čini se i trajnih oštećenja srca, pluća, bubrega i mozga…

ISTANBUL: Svijet, recepti, Putovanja, Zanimljivosti, vijesti, nedelja, 09 08. 20 20…07: 59.HRONIČNI UMOR, OŠTEĆENJE SRCA, PLUĆA, BUBREGA I MOZGA: Spisak je posledica korona virusa šta POSEBNO BRINE ljekare… (foto i video)

Naučnica Atena Akrami ima svoju neuronsku laboratoriju na Univerzitetu u Londonu i istražuju kako mozak organizuje naučene podatke, dok se ona kod kuće bori sa posledicama Covid- 19. Misli su joj mutne, a zglobovi su i mišići bolni. Nedavno je išla u teretanu tri puta nedeljno, a otkako joj je i otkriven virus, njena se fizička aktivnost svodi na hodanje od kreveta do kauča, eventualno do kuhinje.

Prvi simptomi bili su udžbenički za Covid- 19: visoka temperatura kao i kašalj, kratak dah, bolovi u grudima, umor… Prošlo je prvo nekoliko nedelja, a simptomi je ne napuštaju. Ona je ni na nebu ni na zemlji; niti je dovoljno bolesna da bi je poslali u bolnicu, niti je dovoljno niti zdrava da bi se vratila na posao. Vjerovatnoća je da pacijent razvije dugotrajne simptome teško je utvrditi, jer različite studije prate različite ishode u različitim vremenima. U Italiji su tako otkrili da se 87 odsto hospitalizovanih pacijenta sa posledicama Covid-19 suočava i dva mjeseca nakon pojave simptoma.

Podaci iz Studije simptoma koja je obradila podatke iz SAD-a, kao i Velike Britanije i Švedske sugerišu da se sporo oporavlja između deset i 15 odsto oboljelih, uključujući i neke lakše slučajeve. Pandemija traje nešto više od pola godine i niko ne zna koliko će takvi simptomi potrajati i hoće li Covid-19 podstaknuti pojavu hroničnih bolesti.

Čitaj još:   U JEKU RAZVODA ĐINA IZABRALA STRANU? Kćerka Harisa i Meline Džinović otputovala iz Srbije- NEOČEKIVAN POTEZ... (foto, video)

Britanci su pokrenuli opsežnu studiju koja će obuhvatiti 10.000 pacijenata oboljelih od Covid- 19, pratiti ih najmanje godinu dana, ako bude potrebno, istraživanje će se produžiti u narednih 25 godina, u zavisnosti od rezultata. Istraživači se nadaju da će bolje razumeti posledice bolesti, otkriti rizične grupe i načine mogućeg lečenja.

Poznato je da SARS- CoV- 2 koristi bodlje protein na svojoj površini da se zakači za ACE2 receptore na plućima, srcu, crevima, bubrezima a i nervnom sistemu… Virus takođe može izazvati i dramatične upalne reakcije na mozgu.

– Imamo epidemiju teških, hroničnih bolesti koje prate Covid-19 – upozorava Majkl Marks, stručnjak za zarazne bolesti na Londonskoj školi za higijenu i tropsku medicinu.

Mnogi su se ljekari uplašili da bi virus mogao izazvati trajno oštećenje pluća jer upravo to čine druga dva druga virusa korona, odgovorna je za SARS i MERS. Istraživanje je pokazalo da neki posledice osećaju i 15 godina nakon infekcije virusom korona. Naučnici su očekivali da će i nakon Covid-19 naići na tipična dugoročna oštećenja poput smanjene funkcije pluća ili smanjene sposobnosti vežbanja. Ali, rezultati su i za sve iznenađujući…

– Kovid-19 je u suštini blaža bolest – tvrdi Ali Gholamrezanezhad, radiolog sa Medicinskog fakulteta u Kecku na Univerzitetu Južna Kalifornija…

Čitaj još:   IVAN Vuković iznio podatke o zapošljavanju, oponentima poručio: ''VALJALO BI DA SE NE SRAMOTITE''

izvor agencije

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more