IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

Sarajlija bio je telohranitelj maršala Tita: Otkrio šta nije nosio u novčaniku i šta je najviše volio… (foto)

Sarajlija talijanskog porijekla, dva puta godišnje, od 1975. do 1978. godine, bio je osobno osiguranje Josipa Broza dok je ovaj lovio po velikim lovištima oko Bugojna…

SARAJEVO: Svijet, Zanimljivosti, vijesti,nedelja,09 08.20 20…12: 59… Sarajlija bio je telohranitelj maršala Tita: Otkrio šta nije nosio u novčaniku i šta je najviše volio… (foto)

Aleksandar Anjoli, 66- godišnji Sarajlija talijanskog porijekla, dva puta sam bi godišnje, od 1975. do 1978. godine, bio je osobno osiguranje Josipa Broza dok je ovaj lovio po velikim lovištima oko Bugojna.

Kaže, saznao je slučajno da Tito u novčaniku nije imao novca. Kada je jednom krenuo za Livno, u jednom trenutku se sjetio da je zaboravio i novčanik. To je bio razlog da se jedno vozilo iz kolone izdvoji i vrati se prema rezidenciji. Čovjek je bio poslan po novčanik bio je radoznao i zavirio je u njega, piše Fokus.

“U novčaniku je bila samo partijska knjižica, osobna iskaznica i još neki osobni dokumenti”, kaže Anjoli.

Oni koji su trebali znati za Titov dolazak u Bugojno, znali su to mjesec dana unaprijed. U tom razdoblju konspirativno se zavirivalo pod svaki kamen. Kako je radilo Titovo osiguranje, najbolje pokazuje sljedeći primjer. Salko Hondo, tadašnji fotograf Oslobođenja, i Predrag Vukosavljević, vozač iz iste tvrtke, krenuli su službeno prema Bugojnu.

Blizu tog gradića zaustavili su se i zbog nužde potražili najbliži šumarak tik tu uz kraj ceste. Nisu ni počeli, a pred njima se iznenada pojavio milicajac. Naoružan do zuba, a automat je uperio u njih.

Čitaj još:   MILETOVO, PISMO TRUMPU PUNO LAŽI, REAGOVAO DŽAFEROVIĆ...

“Pokazali su mu akreditacije, rekli tko su i što su, ali milicajac je bio i sam tvrd orah i rekao im je: Možda vaše akreditacije vrijede za vožnju cestom, ali ne vrijede za to da hodate šumom”, prisjetio se Anjoli.

Fotograf i vozač su privedeni, a nedugo zatim i pušteni. Ipak, nije sve uvijek savršeno funkcioniralo. Anjoli  kaže da je osiguranje jednom prilikom imalo propust u Zenici. Skupila se masa svijeta koja je htjela vidjeti Tita. Dok je ta kolona vozila išla kroz Zenicu, iz jednog su mahali Tito i Jovanka. Sasvim je neočekivano, jedan čovjek je prišao Titovu vozilu i bacio nešto.

“Bio je to smotuljak pisama koji je pao Jovanki u krilo”, kaže Anjoli.

Taj čovjek bio je radnik Željezare Zenica, gdje je dobio otkaz. Žalio se svima i pisao im pisma, ali njegovu problemu nije bilo rješenja. Zato je skupio sva pisma, zavezao ih i čekao da Tito dođe. Mislio je da će mu maršal pomoći, ali umjesto toga je priveden, a pričalo se da je htio sam izvršiti atentat. To je bio i najveći problem u Anjolijevoj karijeri.

Ubrzo Tito više nije dolazio u BiH. Posjednji put su zajedno popili kavu na Bikavcu kada je Tito dolazio za godišnjicu Bitke na Sutjesci. Anjoli se sjeća kada je s Titom popio i konjak.

Čitaj još:   OVO JE VASPITAČICA KOJU JE ŽANDARM RAZNIO BOMBOM : Zabranjena ljubav odvela je u smrt... (foto)

“Mnogi govore kako je Tito pio samo viski. To nije točno, najviše je volio francuski konjak”, kaže Anjoli.

Dnevno.hr

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more