IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

Treći udar koronavirusa: Kad kod nas počinje TREĆI TALAS KORONE I ŠTA NAS ČEKA U DECEMBRU… (foto)

Treći udar koronavirusa počeće najvjerovatnije 12. septembra a iako će biti blaži od drugog talasa, očekivano je da do sredine decembra još oko 15.000 novozaraženih…

BEOGRAD: Regija, Zanimljivosti, vijesti, srijeda, 12.08 . 2020… 08: 39… Treći udar koronavirusa: Kad kod nas počinje TREĆI TALAS KORONE I ŠTA NAS ČEKA U DECEMBRU… (foto)

Profesor Petar Kočović i ranije je pravio matematičke modele po kojima je računao kako će se epidemija kretati u regionu.

Treći udar koronavirusa počeće najvjerovatnije 12. septembra i, iako će biti blaži od drugog talasa, očekivano je da ćemo do sredine decembra imati još oko 15.000 novozaraženih, tvrdi za medije prof. dr Petar Kočović, redovni profesor na Univerzitetu „Union – Nikola Tesla“.

Lična odgovornost

Profesor Kočović je zajedno sa svojim timom napravio svojevrstan model praćenja pandemije koronavirusa ne samo u regiji već i u cijelom svijetu.

Naime, on je sa svojim saradnicima napravio programe koji na dnevnom nivou prikupljaju podatke o broju osoba koje su se zarazile, umrle ali i same su ozdravile i na osnovu kojih, primenjujući metode mašinskog učenja ali i prediktivne analitike, u čijem je sastavu i Gausova kriva, prave prognoze o daljem kretanju zaraze.

– Prema ovom modelu, drugi talas završava oko 11. septembra. Već je sada vidljivo da će u narednim danima broj novozarženih konstantno padati i očekujemo da će ih oko 11. septembra biti oko 20. Međutim, od tog datuma očekuje se da broj zaraženih opet krene nagore -zaključuje Kočović i dodaje da će broj zaraženih na dnevnom nivou u periodu od 30. avgusta do 2. oktobra biti manji, svakako ispod 50, ali da će već između 10. i 16. oktobra biti oko 250 zaraženih dnevno.

Međutim, treći talas bi trebalo da bude manje snažan od drugog, u kojem ćemo, prema ovom modelu, do kraja imati skoro 20.000 zaraženih, odnosno oko 70 odsto više oboljelih i umrlih nego u prvom talasu, koji se završio 26. maja…

Čitaj još:   Dnevni horoskop za 17. maj 2021. godine

U drugom talasu smo imali po 400 zaraženih dnevno u vuše navrata, a očekujem da će u trećem talasu, u najvećem piku, biti manje. Naravno, ovo sve zavisi od toga da li će građani poštovati mjere zaštite – nošenje maski i održavanje distance. Međutim, da se razumemo, model može i dramatično da pogreši. Što je dalje od današnjeg dana su mogućnosti greške veće. Dovoljno da bude masovno okupljanje demonstracije ili da se dozvoli publika na stadionima i brojke će se promjeniti – kaže prof. Kočović.

Nepredvidivo

S druge strane, epidemiolog Radmilo Petrović kaž biologija nije matematika , te da „u epidemiologiji dva i dva nekada mogu biti tri, a nekada pet“.

Ova epidemija se ne ponaša u skladu sa dosadašnjim saznanjima i vrlo je teško reći kako će se situacija razvijati. Koronavirus je nepredvidiv u svom ponašanju. Kada će se završiti drugi talas i kada će početi treći, veoma je teško reći. Bojim se da, budu nepovoljne vremenske prilike i ljudi zaborave na zaštitne mjere, može i da dođe do povećanja broja zaraženih...

Čitaj još:   Erdogan, traži preseljenje milion izbeglica i povratak u Siriju... (foto)

izvor agencije

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more