IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

KONAČNO Danas odluka: Hoće li pojeftiniti PCR testovi u FBIH… (foto)

U Republici Srpskoj testovi od jučer koštaju 150 KM…

SARAJEVO: BiH, recepti, Zanimljivosti, vijesti, petak 14. 08. 2020…08: 59… KONAČNO Danas odluka: Hoće li pojeftiniti PCR testovi u FBIH… (foto)

Pomama za komercijalnim testiranjima ne jenjava, s obzirom na to da je još vrijeme godišnjih odmora i ljetovanja, a većina zemalja ne dozvoljava prelazak svoje granice bez PCR testa na koronavirus. Ima i onih, poput Crne Gore, koje prihvataju serološka testiranja, koja su jeftinija varijanta.

Od jučer u Republici Srpskoj cijene PCR testova u komercijalne svrhe iznose 150 KM. Ministar zdravstva Federacije Vjekoslav Mandić zatražio je a da od Fonda zdravstvenog osiguranja i reosiguranja FBiH da se revidiraju cijene. Ovo je za “Avaz” potvrdio portparol Federalnog ministarstva zdravstva FBiH Zlatan Perišić. 

– Federalno ministarstvo zdravstva danas je (jučer, op. a) zatražilo od Zavoda zdravstvenog osiguranja i reosiguranja Federacije, koje je utvrdilo cijenu PCR testiranja polovinom maja u iznosu od 215 KM, da razmotre redefiniranje cijene i njeno smanjenje, po uzoru na zemlje u okruženju. Koliko znamo, Zavod će sutra (danas, op. a.), kao nadležna institucija koja utvrđuje cijenu u skladu sa zakonom i metodologijom, razmotriti taj zahtjev i donijeti odluku – kazao je Perišić.

Čitaj još:   Razlog zbog kog mogu da vas ne prime na letu u čeličnu pticu...

Dodaje da se eventualna nova cijena ne može prejudicirati.

– Zavod zdravstvenog osiguranja, kao što je prvi put utvrdio cijenu, tako će i drugi put. Ne mogu predvidjeti kakva će odluka biti. Tražili smo da se sve to razmotri sadašnja cijena. I nabavka testova zavisi od brojnih faktora. I druge zemlje su snizile cijenu – istakao je Perišić. 

Ovo je obradovalo građane BiH koji još nisu, a planiraju negdje izvan BiH na ljetovanje, pa čak i u susjednu Hrvatsku, koja za naše građane ne dozvoljava dolazak bez negativnog PCR testa, ne starijeg od 48 sati.

Inače, nadležni su nedavno najavili da će u FBiH biti uključene i od sad privatne laboratorije za PCR testiranje. Prema podacima Federalnog ministarstva zdravstva, već su se prijavile četiri laboratorije za i sam proces verifikacije, tri iz Sarajeva i jedna iz Tuzle...

izvor iBalkan.net / agencije

Čitaj još:   ‘GOSPOĐETINA‘: Gledaoci vide sako, a dolje... sexy legs 2, Srpska voditeljica vodi vijesti u hit izdanju, fotka osvanula na mrežama... (foto, video)
NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more