IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

NA POMOLU PREOKRET: Sjeverna Makedonija će prvi put imati ALBANCA ZA PREMIJERA… (foto)

Socijaldemokratski čelnik Sjeverne Makedonije Zoran Zaev bit će ponovo premijer u skladu s koalicijskim ugovorom koji je potpisan u utorak, a predviđa i da će tu dužnost pod kraj mandata Vlade obavljati Albanac, što je prvi takav slučaj u zemlji.

Ugovor potpisan s glavnom strankom Albanaca Sjeverne Makedonije DUI-jem, predviđa da Zoran Zaev prepusti dužnost predstavniku albanske manjine na sto dana nakon isteka četverogodišnjeg mandata nove Vlade, a prije novih izbora.

Ovo je prvi put da će predstavnik albanske manjine (četvrtina od 1,8 miliona stanovnika) obavljati najvišu političku dužnost.

“Ponosan sam što smo uspjeli postići koalicijski dogovor kojim mi se ukazuje čast da vodim buduću makedonsku Vladu u iduće četiri godine”, rekao je Zaev, čija je stranka SDSM tijesno pobijedila na parlamentarnim izborima u julu.

“Zemlja će i dalje biti sigurna, napredna i uspješna”, dodao je.

Čelnik DUI-ja Ali Ahmeti čestitao je, pak, koalicijskom partneru na “odvažnosti”.

Čitaj još:   Sjeverna Makedonija, zvanično postala 30. članica NATO, historijski uspjeh...

DUI je tražio da predstavnik albanske manjine obavlja premijersku dužnost, a stranka je to postavila kao uvjet za koalicijski ugovor.

Druge stranke sjevernomakedonskih Albanaca kritizirale su, pak, taj ugovor i najavile bojkot rada parlamenta, nezadovoljne i SDSM-om i DUI-jem.

Parlamentarni izbori u julu su prvi otkad je Vlada Zorana Zaeva dodala pridjev “Sjeverna” imenu Makedonije kako bi razriješila sukob s Grčkom i omogućila ulazak zemlje u Europsku uniju i u NATO.

Taj dogovor s Atinom, koji su oštro kritizirali desni nacionalisti VMRO-DPMNE-a, pojačao je političke podjele u zemlji.

izvor: SB

ZAGREB: Kontraverzni Marko Tompson opet podijelio Hrvatsku?

Kada je hrvatske fudbalere u Zagrebu dočekalo pola miliona navijača, Read more