SA HAIROM I SA SREĆOM: Večeras nastupa Nova 1442. hidžretska godina… (foto i video)

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Muslimani čitavog dunjaluka prisjećaju se hidžre koja se dogodila 622. god po Isau a.s. tada je Božiji poslanik Muhamed a.s. bio prisiljen radi vjere sa svojim ashabima, prijateljima, napustiti svoj rodni grad Mekku i otići tamo gdje neće biti u opasnosti…

MEKKA: Svijet, Putovanja, vijesti, srijeda, 19.08.2020… 20: 35… SA HAIROM I SA SREĆOM: Večeras nastupa Nova 1442. hidžretska godina… (foto i video)

Sa zalaskom sunca večeras nastupa Nova 1442. hidžretska godina. Da se prema Takvimu Islamske zajednice u BiH 1.muharrem 1442. da je po hidžretskoj godini je 20. augusta 2020. godine.

Muslimanski kalendar je lunarni, mjesečev kalendar godina ovog kalendara je kraća 10 dana od godine sunčevog kalendara.

Takav način računanja vremena usvojen je za vrijeme halife Omera, a za početak računanja vremena uzeta je Hidžra – preseljenje Muhammeda a.s. i njegovih ashaba iz Mekke u Medinu.

Muslimani čitavog svijeta prisjećaju se hidžre koja se dogodila 622 god po Isau a.s. Tada je Božiji poslanik Muhamed bio prisiljen radi vjere sa svojim ashabima, prijateljima, napustiti svoj rodni grad Mekku i otići tamo gdje neće biti u opasnosti. Utočište je našao u gradu Medini u kojoj je ostao živjeti do svoje smrti.

Zamjenik reisu-l-ulme Enes Ljevaković je u hutbi pored ostalog kazao da je hidžra bila vrhunac žrtvovanja Muhammeda a.s. i njegovih ashaba, koji su bili prisiljeni radi svoje vjere napustiti domovinu. Bila je to prekretnica u Poslanikovoj misiji i prijelomni trenutak u historiji islama.

Čitaj još:   STAMBOLSKA Čoban salata...

– U ovom našem vremenu, žrtvovanje za vrijednosti vjere od nas ne traži da se iselimo iz svojih domova. Naprotiv. Danas se žrtvovanje iskazuje i dokazuje svojim ostankom u domovini, jačanjem veza sa domovinom i džematom – naglasio je Ljevaković.

Po mišljenju sufija, hidžra je putovanje iz nečega prema nečemu, od postojanja do smrti, od smrti prema vječnom životu. Nije napuštanje niti bijeg, hidžra je uzdizanje i upotpunjenje – to je Allahova odredba i jedan neizbježni put koji mora proći sve što je stvoreno.

Muhammed a.s. je kazao “Muhadžir (onaj koji čini hidžru) je svaki onaj koji napusti sve ono što je Allah dž.š. zabranio”.

Povodom nove 1442. hidžretske godine sa sarajevske Žute tabije nakon akšam namaza večeras će biti upriličen vatromet.

Čitaj još:   STRAŠNO: HADŽIJE iz BiH tvrde da su prevareni u Meki...

Također, Medžlis Islamske zajednice Sarajevo u četvrtak a sve će se desiti u Istiklal džamiji organizira i prigodno predavanje na kojem će, zamjenik reisu-l-uleme Enes Ljevaković, ministar raseljenih osoba i izbjeglica Federacije BiH Edin Ramić, glavni imami medžlisa Islamske zajednice Srebrenica i Sarajevo Damir ef. Peštalić i Abdulgafar Velić, podsjetiti na značaj hidžre.

Predavanje će biti održano uz poštivanje svih propisanih mjera zaštite i uz prisustvo ograničenog broja posjetilaca…

sunset sky with moon and star

izvor agencije

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});