IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

U BiH POSTOJI 16 ČETNIČKIH UDRUŽENJA!!!!

U Bosni i Hercegovini, zemlji u kojoj su se odvijale neke od najznačajnijih antifašističkih bitaka i koja je bila žrtva nacionalizma 90-ih godina prošlog vijeka legalno djeluju brojne četničke organizacije.

Sve su prijavljene u Republici Srpskoj a ima ih ukupno tačno 16 koje su registrovane . Njihov legalitet proizilazi iz rješenja sudova u RS-u.

Evidentirani su i u Zbirnom elektronskom registru udruženja i fondacija u Bosni i Hercegovini. Za svakog od njih je naveden puni naziv, skraćeni naziv, sjedište, ovlašteni predstavnik i sud u kojem je registrovan.

Na osnovu djelovanja jasan njihov ideološki identitet– uopše se ne razlikuje od onog iz Drugog svjetskog rata. Neki od sljedbenika i pripadnika četničkih organizacija to pokušavaju drugačije prikazati tvrdeći i da svrha postojanja zaštita tradicionalnih vrijednosti, pa čak i zalaganje za mir i antifašizam.

Zvaničan stav vlasti u Republici Srpskoj o cijelom ovom pokretu često je kontradiktoran. Nakon Srbije i Republika Srpska zvanično je izjednačila četnički i partizanski pokret.

Čitaj još:   BEOGRAD: Devet vojnika zaraženo, 642 se nalaze u samoizolaciji od korone... (foto)

U školskim udžbenicima oba se nazivaju antifašističkim pokretima koji su se borili za slobodu.

Vlast je dozvolila postavljanje više spomenika pripadnicima ovog pokreta, nekoliko godišnjih okupljanja i slično iako se pojedini predstavnici vlasti ponekad ograđuju od četničkog pokreta. Analitičari smatraju da ukupna atmosfera u Republici Srpskoj ide u prilog brzom razvoju ovog pokreta.

Nedavno je na inicijativu DNS-a Skupština opštine Pale odobrila izgradnju spomenika četnicima Drže Mihajilovića. Radi se o stranci koja je koalicioni partner vladajućeg SNSD-a i koja u predhodnom vremenu nije javno pormovisala vrijednosti ovog pokreta.

izvor: Novi Dani