OŠTRA REAKCIJA VLASNIKA NARGILA BAROVA: “Ne postoje zakonski razlozi da nam se zabrani rad i prodaja nargile”

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Nakon što je jučer objavljeno da bi Krizni štab u Federaciji BiH od jeseni mogao zabraniti korištenje nargile, stigla je reakcija iz “Udruženja nargila barova” u ime, kako je navedeno, 350 objekata i 3.500 radnih mjesta.

U saopćenju navode da su od početka pandemije poštovali sve naredbe i zabrane, koje su bile na snazi i koje su još uvijek. Ističu da su zbog pandemije koronavirusa njihovi objekti bili zatvoreni više od dva mjeseca, ali da uposlenike nisu otpustili, te da su uredno i na vrijeme isplatili sve plate i doprinose. Preporuke i naredbe su, tvrde, nastavili poštovati i nakon što im je dozvoljeno da počnu s radom.

– U tom periodu kada smo ponovo počeli s radom, odgovorno tvrdimo da nije bilo zaraženih osoba koje rade u našim objektima, a što se može provjeriti kroz protokol ulaska zaraženih osoba u zdravstvene institucije na području Federacije Bosne i Hercegovine. Odgovorno tvrdimo da niti jedna osoba sa simptomima koronavirusa nije radila u bilo kojem od naših objekata, niti je prenijela virus bilo kome. Svi naši uposlenici i objekti poštuju sve naredbe institucija tako da svi naši objekti posjeduju dezinfekciona sredstva kako bi posjetioci nargila barova odmah pri dolasku izvršili dezinfekciju ruku, naši zaposlenici uvijek imaju maske na licima te koristimo jednokratna crijeva i na taj način preduzimamo sve potrebne mjere zaštite naših gostiju –  navode iz Udruženja.

Čitaj još:   DANAS Bajramska, sofra mora biti posebna, jer je iz Stambola...

Zbog toga apeluju i predlažu svim nadležnim inspekcijama da odmah zapečate objekte za koje utvrde da ne koriste jednokratna crijeva i gdje se ne vodi računa o higijeni.

– Molimo nadležne inspekcije da u spomenutom slučaju ili slučajevima, kada utvrde da se ne poštuju naredbe i sugestije nadležnih organa, a vezano za higijenu objekata, odmah zabrane daljnji rad tih objekata, zapečate ih te, ako treba, izađu javno sa nazivima objekata koji ne poštuju naredbe i sugestije, ali u isto vrijeme predlažemo da se inspekcije odnose prema svim objektima (ugostiteljskim, nargila barovi, kafići itd.) isto i sve objekte tretiraju na isti način. Kada su u pitanju nargila barovi, smatramo da nema mjesta za generalizovanje svih objekata u slučaju da jedan ne poštuje naredbe ili sugestije nadležnih organa –  ističu iz Udruženja.

Čitaj još:   JEZIVO: ČETVORO MRTVIH, MEĐU NJIMA I POLICAJAC: TROJE POVRIJEĐENIH U PUCNJAVI...

Sigurni su da postoji način i modus da se vrše stalne kontrole nargila barova i da se odmah zatvore oni koji ne poštuju naredbe.

– Smatramo da ne postoje zakonski razlozi da nam se zabrani rad i prodaja nargile, jer trebamo biti u istoj ravni s ostalim ugostiteljskim objektima. Nama je to osnovni proizvod bez kojeg nam ne vrijedi raditi i na taj način izdržavamo veliki broj porodica koje su zaposlene u nargila barovima. Nećemo dozvoliti da nam se ugrozi egzistencija i borit ćemo se za svoja radna mjesta i naše porodice koristeći sve demokratske i zakonske načine. Nigdje nargila nije zabranjena, pa zašto bi to bio jedino slučaj u Federaciji BiH. Molimo da imamo iste šanse kao i svi ugostiteljski objekti, te smatramo da treba zatvoriti bilo koji objekat koji ne poštuje naredbe i sugestije nadležnih institucija –  poručili su iz nargila barova.

izvor: SB

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});