IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

Svi koji voze trotinete treba ovo da pročitaju: ŠTO STE ZUJALI, ZUJALI STE… (foto i video)

Zakon o bezbjednosti saobraćaja trebalo bi da bude izmjenjen do kraja ove godine, čime bi vožnja električnih trotineta napokon bila regulisana…

BEOGRAD: Regija, Zanimljivosti, Putovanja, vijesti, ponedeljak, 24. 08.2020… 06: 35… Svi koji voze trotinete dobro ovo da pročitaju: ŠTO STE ZUJALI, ZUJALI STE… (foto i video)

Kretanje vozilom po kolovozu moglo bi da bude zabranjeno, a najveća dozvoljena brzina ograničena na 10 kilometara na sat. Razmatra se i obavezno nošenje kaciga, kao i to da li će trotinete moći da voze čak i maloletnici.

Savjetnik direktora Agencije za bezbjednost saobraćaja i član radne grupe za izradu Zakona o bezbjednosti saobraćaja koji je rekao da će, prema svim dosadašnjim diskusijama, trotineti vjerovatno biti zabranjeni na kolovozu . Najveća brzina kretanja mogla bi da bude od sedam do 10 kilometara na sat, kako bi bila usklađena sa brzinom kretanja pješaka.

S tim se ne slaže direktor Komiteta za bezbednost saobraćaja i član radne grupe Damir Okanović, koji smatra da trotinetima nije mjesto na trotoaru jer se oni razvijaju iz dana u dan i postaju sve brži. U svijetu postoje trotineti koji dostižu brzinu i do 150 kilometara na sat, a na našem tržištu mogu da se kupe oni koji idu čak do 100.

„Ukoliko propišemo da se trotineti kreću trotoarom, uz ograničenje brzine od sedam kilometara na čas, postavlja se pitanje ko će i na koji način mjeriti brzinu kretanja trotinetista na trotoarima. Takođe, ako dozvolimo da se svi trotineti kreću trotoarima to znači da svaki put kada izlazite iz zgrade, pa sve do prodavnice ili kafića morate dobro da pogledate da ne naiđe trotinet “, ističe Okanović.

Čitaj još:   CRNA GORA, NA SNAZI CRVENI METEOALARM: Očekuju se velike padavine i jak vjetar... (foto)

Izvesno je da će trotineti morati imaju ispravne kočnice, svetlosno-signalne uređaje i to spreda belo, a pozadi crveno svetlo, kao i zvonce.

Maloletnici u vožnji

Uzrast dece koja će moći da samostalno upravljaju električnim trotinetima i dalje se procenjuje, kao i to po kojim površinama će moći da voze. Ti propisi mogli bi da budu slični onima za kretanje biciklama.

„Mislim da djeca ispod 14, čak i 16 godina ne bi trebalo da učestvuju u saobraćaju vozeći trotinete jer to nisu trotineti na kojima se nilo koje djete odguruje i od malih nogu uči da njima upravlja. To su trotineti koji imaju jake baterije i na tržištu postoje oni koji mogu da razviju velike brzine“, smatra Ilić.

Prije nego što se utvrdi ko će i kojim uslovima moći da upravlja trotinetima, Okanović je mišljenja da mora da se definiše kojoj će kategoriji vozila oni pripadati.

„Imajući u vidu da sada na tržištu imate trotinete koji se kreću brzinom od 100 kilometara na čas, a to je brzina koja čak ne odgovara mopedu već motociklu, postavlja se pitanje da li ćemo takav dvotočkaš klasifikovati kao motocikl ili električni trotinet? Ako prihvatimo da je, uslovno rečeno, sve što ima dva točkića na jednoj dasci trotinet, onda ćemo imati problem“, naglašava Okanović.

Propisi za električne trotinete biće nalik onim u zemljama EU koje imaju slične saobraćajne uslove kao Srbija. Na koje zemlje će se Srbija konkretno ugledati po tom pitanju još nije odlučeno, ali se na sastancima radne grupe pominjala Slovenija, jer nam je najpribližnija po mentalitetu i uređenosti saobraćajnica.

Čitaj još:   CRNA GORA: NEUSPJELI PREGOVORI O FORMIRANJU NOVE VLASTI- ZAPELO OKO KADROVA...

„U nekim zemljama se ide do tog nivoa da se ta vozila registruju. Kod nas se to razmatra. Videćemo šta je neophodno, a šta ćemo ostaviti za budućnost“, predočio je Ilić.

Zbog raznolikog terena i drugačijih uslova u saobraćaju u različitim djelovima zemlje moguće je da će, nakon donošenja Zakona, neke a sve od propise zasebno donositi i lokalne samouprave, kako bilr u skladu sa područjem u kom treba da se primijene.

izvor agencije

.

PODGORICA: Zastava Crne Gore i na džamiji u Staroj Varoši… (foto)

Kad je namjera dobra, sve se oprašta... PODGORICA: Crna Gora, Read more