HOĆE LI ODOLJETI PRITISKU VUČIĆ: “Amerika želi konačan dogovor Srbije i Kosova”

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Sjedinjene Američke Države žele sveobuhvatni sporazum Srbije i Kosova i to će pokušati da postignu na sastanku 4. septembra.

To je za “Glas Amerike” ocijenio profesor na Londonskoj školi ekonomije (LSE) James Ker-Lindsay, koji je istaknuo da zbog toga očekuje veliki pritisak na predsjednika Srbije Aleksandra Vučića.

Ker-Lindsay smatra da je ponovni pokušaj SAD-a da posreduju u dogovoru posljedica predizborne kampanje u Americi, ali da Srbija treba da iskoristi američki angažman, jer evropska ponuda za Kosovo možda neće biti ista.

On smatra da ima nekoliko razloga za organizovanje sastanka u Bijeloj kući koji su međusobno povezani, a kako je objasnio, Trump želi da pokaže javnosti neki veliki uspjeh na međunarodnoj sceni dva i po mjeseca pred izbore, uz sporazum Ujedinjenih Arapskih Emirata i Izraela za koji je Washington preuzeo zasluge, što i jeste bio diplomatski uspjeh, prenosi Beta.

Čitaj još:   NOVI PAZAR: UTOPIO SE MLADIĆ (17) U JEZERU GAZIVODE...

Rekao je da mu se čini da bi SAD željele veliki politički dogovor, a ne razgovore o ekonomiji, što želi Beograd. Ekonomski sporazum ostavio bi američke birače ravnodušnim, dok bi veliki politički dogovor bio poruka da na Balkanu postoji problem i da je riješen pod liderstvom SAD-a, da je Amerika postigla veliki sporazum koji Evropa nije mogla i da je to je nešto što je Trampu potrebno.

On je rekao da može da se desi da Trump prihvati i ekonomski sporazum, jer je bolje išta nego ništa, ali da bi Amerikanci voljeli da se postigne sveobuhvatni sporazum, nešto konačno.

“Amerikanci će poručiti predsjedniku Vučiću da je u najjačoj poziciji ikada, da je sada idealan trenutak da se postigne sveobuhvatni sporazum s Kosovom i da će mu biti zahvalni ako to uradi. I zato mislim da će biti veliki pritisak na njega. On odlazi da razgovara o ekonomiji, ali mu možda kažu – hajde da potpišemo i taj veliki sporazum dok si ovdje”, rekao je Ker- Lindsay.

Čitaj još:   ŠOK ZA SRBIJU U WASHINGTONU: VUČIĆU stavljen na sto papir sa PRIZNANJEM KOSOVA...

Prema njegovim riječima, Beograd je u snažnoj poziciji, ali priznanje Kosova je konačni cilj, i to je realnost i svako ko ozbiljno gleda na to, zna da nema alternative.

izvor: agencije

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});