IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

HOĆE LI ODOLJETI PRITISKU VUČIĆ: “Amerika želi konačan dogovor Srbije i Kosova”

Sjedinjene Američke Države žele sveobuhvatni sporazum Srbije i Kosova i to će pokušati da postignu na sastanku 4. septembra.

To je za “Glas Amerike” ocijenio profesor na Londonskoj školi ekonomije (LSE) James Ker-Lindsay, koji je istaknuo da zbog toga očekuje veliki pritisak na predsjednika Srbije Aleksandra Vučića.

Ker-Lindsay smatra da je ponovni pokušaj SAD-a da posreduju u dogovoru posljedica predizborne kampanje u Americi, ali da Srbija treba da iskoristi američki angažman, jer evropska ponuda za Kosovo možda neće biti ista.

On smatra da ima nekoliko razloga za organizovanje sastanka u Bijeloj kući koji su međusobno povezani, a kako je objasnio, Trump želi da pokaže javnosti neki veliki uspjeh na međunarodnoj sceni dva i po mjeseca pred izbore, uz sporazum Ujedinjenih Arapskih Emirata i Izraela za koji je Washington preuzeo zasluge, što i jeste bio diplomatski uspjeh, prenosi Beta.

Rekao je da mu se čini da bi SAD željele veliki politički dogovor, a ne razgovore o ekonomiji, što želi Beograd. Ekonomski sporazum ostavio bi američke birače ravnodušnim, dok bi veliki politički dogovor bio poruka da na Balkanu postoji problem i da je riješen pod liderstvom SAD-a, da je Amerika postigla veliki sporazum koji Evropa nije mogla i da je to je nešto što je Trampu potrebno.

Čitaj još:   NOVA DRAMA U SRBIJI: Nakon minuta šutnje, učenik vitlao plastičnim pištoljem po razredu... (foto, video)

On je rekao da može da se desi da Trump prihvati i ekonomski sporazum, jer je bolje išta nego ništa, ali da bi Amerikanci voljeli da se postigne sveobuhvatni sporazum, nešto konačno.

“Amerikanci će poručiti predsjedniku Vučiću da je u najjačoj poziciji ikada, da je sada idealan trenutak da se postigne sveobuhvatni sporazum s Kosovom i da će mu biti zahvalni ako to uradi. I zato mislim da će biti veliki pritisak na njega. On odlazi da razgovara o ekonomiji, ali mu možda kažu – hajde da potpišemo i taj veliki sporazum dok si ovdje”, rekao je Ker- Lindsay.

Prema njegovim riječima, Beograd je u snažnoj poziciji, ali priznanje Kosova je konačni cilj, i to je realnost i svako ko ozbiljno gleda na to, zna da nema alternative.

Čitaj još:   VUČIĆ POSLAO PISMO Deda Mrazu... (foto i video)

izvor: agencije

Eksplodirao parkirani AUDI, djevojku našli PORED VOZILA!!!

Nepoznata djevojka je povređena kada je u Zemunu, oko 2:30h Read more

DOLIJAO BAHATI VOZAČ BIJELOG LAMBORGINIJA: Pauk krenuo da mu digne auto…

Bahati vozač skupocenog automobila marke "lamborgini hurakan" parkirao je sinoć Read more

SARAJEVO: KOMŠIĆ PORUČIO DAČIĆU, MJESTO TI JE U HAGU…

Lider DF-a i kandidat stranke za člana Predsjedništva BiH iz Read more