IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

ZUVDIJA Hodžić: Manjine bile i biće uz Crnu Goru… (foto i video)

“Mi u Crnoj Gori u sličnostima ne tražimo razlike, a u razlikama mi tražimo sličnosti i to je naše bogatstvo (…)kako je to lijepo kad vidiš da si živ primjer multikulturalnosti i multietičnosti,” naveo je Hodžić…

PODGORICA: Crna Gora, Zanimljivosti, Putovanja, vijesti, petak 28: 08. 2020 …00: 38… ZUVDIJA Hodžić: Manjine bile i biće uz Crnu Goru… (foto i video)

Rijetko ko u regionu može da se pohvaliti odnosom manjina prema državi u kojoj žive, i obrnuto, kao u Crnoj Gori, poručuje je akademik i predsjednik Udruženja boraca i antifašista Crne Gore Zuvdija Hodžić. 

Manjine su, ne bez razloga, od pamtivijeka bile uz našu državu, a tako će, kako kaže, biti i u narednom periodu…

Ni na Balkanu, a ni šire, nema takvog odnosa manjina prema državi, a ni odnosa države prema manjinama, kao u Crnoj Gori. Da to nije fraza, već činjenica, kaže predsjednik SUBNOR-a i antifašista Crne Gore Zuvdija Hodžić.

“Nije to nikakvo političko udvaranje, nije to nikakva demagogija, fenomen je i raduje da su u suštini manjine u Crnoj Gori garant njene stabilnosti i njene slobode. Zamislite šta bi bila Srbija da su Albanci kosovski za Srbiju kao što su naši Albanci za Crnu Goru. Šta bi bilo u drugim državama da imaju svoje manjine uz sebe”, kaže Hodžić.

Za takav odnos manjina koje su oduvijek, kaže Hodžić, bile uz Crnu Goru, s jedne strane zaslužna je država, a s druge manjinski narodi, koji cijene i vole mjesto u kojem žive.

Čitaj još:   SANDŽAK: Poništeni parlamentarni izbori na 13 biračkih mjesta... (foto)

“Mi smo imali tu sreću i da u prošlosti, ne samo u ovom kako bi to se i nazvao postokuminističkom periodu, naročito Titovom, da mi imamo manjine koje su iskrene i Albanci, i Bošnjaci, i Hrvati, i Srbi su vezani za Crnu Goru. Vezani su njihov položaj zavisi od toga kakvo društvo, društvo svoju slobodu može da mjeri odnosom prema manjinama”, kaže Hodžić.

A tim odnosom prema manjinskim narodima, rijetko koja zemlja u regionu se može pohvaliti, smatra predsjednik SUBNORA.

“Mi u Crnoj Gori u sličnostima ne tražimo razlike, a u razlikama mi i tražimo sličnosti. I to je naše bogatstvo (…) kako je to lijepo kad vidiš da si živ primjer multikulturalnosti i multietičnosti,” naveo je Hodžić.

Uprkos onima koji žele da se taj odnos poremeti, za primjer ćemo biti i ubuduće, uvjeren je Hodžić.

“Nažalost u zadnje vrijeme je došlo malo do tog povampirenja, a onda i podgrijavanja nacionalne ostrašćenosti podvijenosti, ja sam siguran, poznajući Crnu Goru, ona će i iz ovoga izaći opet kao što je bila– takva i multietnička, multikonfeksionalna, zdrava”, naveo je Hodžić.

Zuvdija je ispričao mnogo priča o manjinskim narodima u svih prethodnih nekoliko decenija. I svaka se, pa i ova završava istom porukom – Crna Gora je domovina svih njenih građana i u njoj nijednom od njih nije i neće biti tijesno…

izvor CdM.me

Čitaj još:   MILE UŠAO NA SPOREDNI ULAZ: Dodik izašao iz Tužilaštva BiH, na tapetu afera "Ikona"... (foto)
NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more