IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

Pazarski specijalisti traže prijem kod Vučića: Predlažu prinudnu upravu u bolnici… (foto)

Prošlo je 14 dana otkako je 37 specijalista i subspecijalista novopazarske Opšte bolnice uputilo pismo i peticiju predsjedniku, premijerki i ministru zdravlja Srbije – Aleksandru Vučiću, Ani Brnabić i Zlatiboru Lončaru…

NOVI PAZAR: Sandžak, Zanimljivosti, Putovanja, vijesti, subota, 29: 08. 2020. 15: 58… Pazarski specijalisti traže prijem kod Vučića: Predlažu prinudnu upravu u bolnici… (foto)

U pismu su iskazali svoje nezadovoljstvo stanjem toj zdravstvenoj ustanovi, posebno u junu, kada je izbila epidemija korona virusa, zdravstveni sistem se našao u potpunom kolapsu.

Potpisnici peticije kao glavne krivce označili su v.d. direktora Opšte bolnice Meha Mahmutovića i njegove najbliže saradnike, pa su od najviših državnih zvaničnika zatražili smenu rukovodstva i uvođenja reda u bolnici.
Odgovora na prvo pismo nema, zato su se novopazarski specijalisti odlučili da se novim pismom obrate lično predsjedniku Srbije, pritisnuti problemima u kojima bolnica grca nakon humanitarne katastrofe koja je zadesila grad i kolapsa bolnice.

“Ponovo Vam se obraćamo i molimo da nas primite na razgovor prvo i saslušate nas, jer su živa reč i pogled u oči, daleko uticajniji od pisane reči. Sumnjamo da do Vas ne dolaze prave informacije, a pošto smo na ivici provalije, na kojoj bolnica klati duže vremena, pošto ne možemo mirno da spavamo, nakon što smo bili očevici humanitarne katastrofe , koja nas je zadesila tokom epidemije kovid 19 očevici a svih propusta koje je rukovodstvo bolnice napravilo, voleli bismo, da Vam u živom razgovoru, kažemo istinu“, navode ljekari u pismu.

Oni dodaju da su svjesni “komplikovane situacije u gradu i zemlji“, pa su za svoje istupe u javnosti “svaku riječ premerili 10 puta, kako bi bili pogrešno shvaćeni i kako se ne bi pripisivala bilo koja druga pozadina, osim istine“.

Čitaj još:   NEZAPAMĆENA TRAGEDIJA: Naida Čičak,aktivirala ručnu izvršila, samoubistvo u stanu

U pismu novopazarski specijalisti ističu da im nije prijatno što su u situaciji da iznose “poražavajuće činjenice vezane za ustanovu, koja je od vitalnog značaja za ceo region Sandžaka“.

Bez obzira na sve, pišu da su sve odlučniji i hrabriji u borbi za zdravlje građana, za istinu, odgovornost i vraćanje reda, rada, mira i kolegijalnih odnosa, a “to je jedino moguće ako se rukovodstvo na čelu sa dr Mehom Mahmutovićem smijeni“.

Traže da se formira eksterna komisija, koja bi ispitala sve njihove navode o lošem rukovođenju bolnicom sadašnjeg rukovodstva, propusta koji su doveli do totalnog kolapsa bolnice u junskoj epidemiji i najveće smrtnosti po glavi stanovnika u Evropi.

Mahmutovića optužuju da “niskim udarcima, lažima i spletkama nastavlja da urušava organizaciju bolnice i međukolegijalne odnose“ i da stanje u Opštoj bolnici može da se opiše “jednom rečju– agonija“.

Specijalisti Opšte bolnice predsjedniku Vučiću predlažu uvođenje prinudne uprave, koja će toj ustanovi pomoći da stane na zdrave noge. Upozoravaju da “epidemiološka situacija u gradu nije ni malo mirna, svakodnevno se na prvi pregled sa simptomima kovida javlja i preko 100 pacijenata.

Svakodnevno je 1/3 od pregledanih IgM pozitivna na brzim serološkim testovima. Kako organizacija u bolnici teče, bojimo se da će zdravstvena usluga pacijentima u nadolazećem talasu ponovo biti neadekvatna“.

Od predsjednika Vučića očekuju ima sluha za probleme u novopazarskom zdravstvu i da će im pomoći da se reše. Ukoliko ne budu pozvani a to je na razgovor kod predsjednika, premijerke ili ministra zdravlja, najavljuju nove oblike iskazivanja svog nezadovoljstva, pa kao krajnja mera, ne isključuje se i mogućnost štrajka “u skladu sa zakonom“.

Čitaj još:   Građani Crne Gore mogu u Srbiju samo pod JEDNIM uslovom... (foto)

Pritisci

Danasov izvor iz Opšte bolnice tvrdi da na potpisnike peticije ima pritisaka, nekima se nude i načelnička mjesta, koja oni odbijaju.

Prije nekoliko dana, Mahmutović je pozvao dr. Lejlu Ćeranić, infektološkinju, na razgovor i da joj uruči rešenje o imenovanju za v.d. načelnicu Infektivnog odeljenja.

Ona je to odbila kada je saznala da “činu uručenja rešenja“ treba da prisustvuju, uobičajeno, odabrani mediji, a direktoru poručila da joj novu odluku uruči onako kako joj je “uručio“ odluku o suspendovanju odluke o imenovanju za rukovodioca infektivne službe od 29. juna – preko bolničkog kurira.

Izvor: Danas.rs

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more