IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

Abazović- NE ISKLJUČUJEM eventualnu saradnju s Đukanovićem…

Dritan Abazović, mladi crnogorski političar albanske nacionalnosti trenutno je ključni igrač političke scene u toj zemlji i čovjek koji je zbog pozicije u koju je dospio, a to je da bude odlučujući faktor za formiranje vlasti, privukao pažnju regije.

Abazović je u intervjuu za albansku televiziju ABCNews kazao da je ponosan što će kao Ulcinjanin i Albanac biti čovjek koji “mijenja igru”, odnosno okončava 30-godišnju vladavinu Đukanovića.

“Ključno je da stvorimo vladu zasnovanu na stručnjacima. Promjena u vanjskoj politici neće biti. Svaka nacija i religija će biti zaštićeni i imat će bolju zastupljenost nego sada. Neće biti razloga za strah”, kazao je Abazović.

Ipak, ono što se prigovara ovom sarajevskom studentu, doktoru političkih nauka su i prve reakcije prosrpskih pristalica koji su noć nakon izbora već izazvali incidente i fizički napali grupe Bošnjaka u Pljevljima.

On se nakon napada i incidenata oglasio i pozvao na smirivanje situacije.

“Svaki vid nasilja ili provokacija sa bilo čije strane, baca sjenku na izbornu pobjedu u kojoj je poražena korupcija i organizovani kriminal. Zato vas molim da se suzdržite od toga i slavite u svojim domovima na dostojanstven nacin. Kao nikada do sada, potrebno je sačuvati mir, međunacionalni i međuvjerski sklad, kao i građansko biće Crne Gore. Ne dozvolite da svojom neodgovornošću ili preko ubačenih pojedinaca ugrozimo istorijsku pobjedu. Ovo je zemlja svih nas i zato čuvajmo jedni druge. Građanska Crna Gora nema alternativu! Sada nam treba mudrost, biće vremena za slavlje”, poručio je.

Čitaj još:   RANKO Krivokapić: DRITANOVI potezi suviše usklađeni sa Moskvom...

Abazović je kazao da će sada odnosi Albanije i Crne Gore biti mnogo bolji. U intervjuu nije isključio ni eventualnu saradnju s Đukanovićem ukoliko bi pristao na ekspertsku vladu, ali je evidentno prva opcija saradnja sa prosrpskim strankama.

Abazović je cijelu kampanju zasnivao na rušenju Đukanovića, tako da je teško očekivati bilo kakvu saradnju s DPS-om.

Kao predsjednik Ujedinjene Reformske Akcije (URA) Abazović je nametnuo četiri principa za buduću vlast:

– Crna Gora ostaje privržena međunarodnim ugovorima koje je potpisala prethodna vlada (članstvo u NATO).
– Posvećenost EU putu.
– Vlada će se zasnivati na stručnjacima.
– Nova vlada bit će posvećena vladavini zakona, uključujući reviziju svih diskriminatorskih zakona, poput Zakona o slobodi vjere.

izvor: agencije

Čitaj još:   NAJNOVIJA VIJEST: CRNA GORA NOĆAS OTVARA GRANICE SA SRBIJOM!
DA LI Crna Gora, postaje azil za bogate…

Vlada Crne Gore je na poslednjoj sjednici donijela odluku o sticanju crnogorskog Read more